Kalapullat on helppo ja nopea tehdä. Ja niihin voi helposti käyttää ruotoisempiakin kaloja.

Nämä herkulliset kalapullat syntyvät hauesta, nieriästä ja edellispäivän sinisimpukkaliemestä. Kalapulliin voi käyttää myös kermaa, jos sinisimpukoita ei ole viime päivinä tullut valmistettua.

Hauki on hivenen ongelmallinen kala. Se maistuu hyvälle, on kotimainen, ekologinen ja ärsyttävän ruotoinen kala. Vaikka ruodot onkin melko helppo nyppiä pois, teiniseulaa hauki ei meinaa ruotojensa takia läpäistä. Ainakaan niin usein kuin meillä olisi haukea tarjolla. Ollaan näet mun ruokakriisin jälkeen pyritty vähentämään lohen syöntiä. Hauki olisi tosi hyvä, nieriä taas ei ole paras mahdollinen vaihtoehto. Mutta kompromisseja tässä haetaan, perheen, luonnon ja omien mielihalujen välillä.

Kalapulliin hauen voi jauhaa ruotoineen päivineen. Itse teen massan blenderissä, koska käden ulottuvilla ei ole parempaakaan laitetta jauhamiseen. Minusta kalapullista tulee parempia kun kaikki ei ole jauhettu tasaiseksi massaksi, joten nieriän jätän tarkoituksella isommaksi hakkelukseksi. Jätin massan tarkoituksella melko löysäksi, sillä halusin kaikin keinoin välttää kuivat kalapullat.

Vaikka itse sanonkin, niin oli erinomainen idea käyttää sinisimpukoiden liemi kalapulliin. Harmillisesti olin niin fiiliksissä simpukoista, etten tajunnut kuvata niitä tänne blogiin. Mutta yksinkertaisuudessaan liemi oli valkoviiniä, sipulia, valkosipulia, kermaa ja persiljaa. Sinisimpukat antavat liemelle mielettömän hyvän maun. Siis ihan älyttömän hyvän.

Tämä kalapulla ohje onkin syntynyt sen ympärille, että oli tämä sinisimpukkaliemi, haukea ja nieriää ja lähestyvä parasta ennen päiväys. Paljon muuta kaapeissa ei sitten ollutkaan. Paitsi nahistunut sitruuna.

Kalapullat
Kalapullat

Kalapullat

1 kg haukea fileoituna
600 g nieriää fileoituna
n. 2 dl sinisimpukkalientä tai kermaa
3 kananmunaa
n. 1 dl pankokorppujauhoja
1 sitruunan kuori raastettuna
3 tl suolaa
voita paistamiseen

Leikkaa hauki palasiksi ja hienonna tehosekoittimessa. Samalla pitäisi mennä mahdollisten ruotojenkin sileäksi. Lisää joukkoon simpukkalientä, niin että lopputulos on mukavan kuohkeaa, tasaista massaa. Poista nieriästä ruodot ja nahka ja leikkaa paloiksi ja hienonna nopeasti tehosekoittimessa. Nieriä saa jäädä hakkelukseksi.

Sekoita haukimassa ja nieriä hakkelus keskenään. Lisää joukkoon kananmunat ja korppujauhot. Raasta sitruunan kuori ja lisää se massaan. Mausta suolalla ja sekoita.

Ota massasta sopivan kokoisia kokkareita pannulle ja paista juuri ja juuri kypsäksi voissa.
Kalapullat