Blogi on täällä viettänyt vähän hiljaiseloa, kolmesta syystä. Ensinnäkin olen aloittanut urheilun ja vapaa-aikani vaatii uudelleen järjestäytymistä, toisekseen hävitin pienen, mutta tärkeän osan, joka kiinnittää kameran jalustaansa. Tärkeimpänä on kuitenkin ruokakriisi, jota poden. Olen kerta kaikkisen äimistynyt siitä, että en oikeastaan nyt tiedä mitä sitä pitäisi syödä. Haluaisin syödä ruokaa, joka on ekologista, eettistä ja hyvää, mutta terveellistä.

Ja nyt mä olen lähes koko tammikuun pyöritellyt tätä teemaa mielessäni ja lautasellani. Ongelma on siinä, että eettinen ei ole yhtä kuin ekologinen, ja sitten taas juuri minulle sopiva terveellinen ruokavalio on vielä ihan oma keissinsä. Mä koen, että itselleni sopii hyvin hiilaritietoiset ruokavaliot, joissa viljat ja sokerit on poissa, mutta toisaalta mun kasvispainotteiseen ruoka-valioon ne on välillä haasteellista yhdistää. Mikä olisi paras proteiinin lähde?

Muutenkin tuntuu, että mitä enemmän ruuasta ja sen alkuperästä lukee, sitä rajoittuneemmaksi oma ruokavalio tulee. Tuntuu, että jokaisella valinnalla kaatuu sademetsää, tukee mafiaa tai myrkyttää maailman vesistöjä. Työntekijöille ei makseta, ihmisoikeuksia poljetaan, päästöt ovat valtavia tai sitten vähintään siinä tuotteessa on niin paljon sokeria, ettei pitäisi.

Mitä enemmän tieto lisääntyy, sitä vaikeammaksi syöminen käy. Avokadot kasvatetaan verirahalla. Kahvin viljelyssä käytetään lapsityövoimaa.  Onko kotimainen aina parempi vaihtoehto? Ja jos on, niin kelle? Broilerin tuotanto on epäeettistä, mutta ilmaston kannalta paras lihavaihtoehto. Ja ilmastoa jos ajatellaan, on melko sama syötkö naudan lihaa vai juustoa, kummassakin on lähes yhtä korkea hiilijalanjälki. Ja kuinka kauan pitäisi elää kotimaisella luomulantulla, että saa tasoitettua lentämisestä aiheutuvan hiilijalanjäljen? Teetpä niin tai näin, niin maailma ei pelastu.

Miten te suhtaudutte näihin kysymyksiin? Noudatatteko jonkinlaista ruokavaliota? Koetteko säännöllisesti maailman tuskaa? Miten te syötte?