Repoveden kansallispuisto on helppo retkikohde perheille. Esimerkiksi Ketunlenkki on 5 km pituinen reitti, jonka varrella riittää nähtävää ja koettavaa. Alueella on selkeästi merkatut reitit, nuotiopaikkoja, riippusilta ja ketun lossi.

Repoveden kansallispuisto

Repoveden kansallispuisto sijaitsee Kouvolan ja Mikkelin välissä, lähellä Valkealan varuskuntaa. Se on perustettu 2003 ja on kooltaan 15 km². Repovedellä on mahdollista tehdä niin lyhyempiä päivälenkkejä kuin pidempiä yön yli vaelluksiakin. Meillä oli mökki vuokralla Repoveden kansallispuiston tuntumassa, josta käsin teimme päiväretkiä. Lasten kanssa se tuntui helpommalta ja mukavimmalta vaihtoehdolta. Lisäksi koira aiheuttaa oman ongelmansa kun puhutaan telttayöpymisestä.

Meillä oli mökki aivan joen rannassa, niin että veteen pääsi pulahtamaan suoraan terassilta. Joessa virtasi pieni koski vähän ylempänä, joten aurinkoisina päivinä siinä riitti jo melkoista puuhamaata.
Keto-mökit

Repoveden kansallispuisto -nähtävyydet

Lapinsalmen riippusilta

Lapinsalmen riippusilta on noin 10 metrin korkeudessa kohoava 50 m pitkä silta. Sesonki aikaan ylitystä saattaa joutua odottamaan, sillä sillan saa ylittää vain yksi retkeilijä kerrallaan. Sillan itäpuolella on tulentekopaikka, kota, kuivakäymälä sekä kanootti- ja laivalaiturit. Tähän on lyhyt matka Lapinsalmen pysäköintialueelta, joten pienempienkin lasten kanssa jaksaa kävellä tähän asti.

Ketunlossi

Itse kiskottava vaijerilossi. Sen verran iso, että meidän koko kuusihenkinen perhe ja koira mahtui hyvin lossin kyytiin yhdellä kertaa.

Repoveden kansallispuisto

Katajavuori

Portaat lähes pystysuoraa jyrkännettä pitkin kohti taivasta. Nousu palkitaan yhdellä Repoveden kauneimmista näköaloista. Paikoittain portaat olivat kuitenkin niin jyrkät, että koiran kanssa oli pakko siirtyä maaston puolelle kiipeilemään. Varsinainen seikkailu siis.

Repoveden kansallispuisto

Olhavanvuori

Lisäksi Repovedeltä löytyy kiipeilijöiden suosima Olhavanvuori. Pystysuora kallionseinämä laskee jalkojen juuresta 50 m matkan Olhavanlammen rantaan.
Repoveden kansallispuisto

Kävellen tai meloen

Repoveden kansallispuistossa voi kulkea sekä kävellen, että meloen. Me vuokrasimme kajakit Kuutinkolosta ja vietimme päivän tutusten kansallispuistoon vedestä käsin. Meillä oli kaksi kahden hengen ja yksi yhden hengen kajakki (sillä teini jäi möksälle koiran kanssa). Päivän aikana meloimme noin kymmenen kilometrin lenkin, joka oli yksiköllä vuorotellen meloville pojille hieman liikaa. Takaisin tullessa mieheni hinasi yksikköä perässään. Päivä oli silti vaivan arvoinen ja suosittelen melomista kaikille, sillä luonto näyttäytyy eri näköisenä järven pinnasta käsin tarkasteltuna.

Meille sattui vielä niin, että puolessa välissä matkaa nousi ukkonen, joten pidimme hyvää vauhtia yllä. Voin kertoa, että tuntui käsissä seuraavana päivänä, vaikka vaan istui koko reissun.

 

Repovesi

Mielenkiintoinen käyntikohde Repoveden tuntumassa on myös Verlan puuhiomo ja pahvitehdas. Se on yksi Unescon maailmanperintökohteista, yksi harvoista 1800-luvulla perustetuista tehtaista, joka edelleen on alkuperäisessä asussaan. Opastetun tehdaskierroksen aikana pääsee tutustumaan paperinvalmistukseen ja ihmisten elämään yleisimminkin. Suosittelen lämpimästi.

Verla

Oletteko te retkeilleet lasten kanssa?