Grillattu karitsankare on helppo ja taivaallisen hyvä valinta. Lihaa voi marinoida hetken tuoreissa yrteissä ja oliiviöljyssä. Liha säilyy mehukkaana kun suolan ripottelee pintaan vasta juuri ennen grillausta.

Meillä on mökki, jossa kesäaikaan kaikki ruuanlaittaminen tapahtuu grillillä. Periaatteessa käytössä on myös puu- ja kaasuhella, mutta mökin lämpötila kohoaa helposti liikaa, jos sisällä kokkailee pidempiä aikoja, eikä se toisaalta huvitakkaan. Ulkona kokkailu on kesällä mukavaa puuhailua. Yleensä mökkiruuat pyritään miettimään siltä kantilta, että jääkaappia ei ole käytössä. Kala syödään ostopäivänä, liha otetaan mukaan pakastettuna, jne. Ihmeen hyvin sitä selviää vähän alkeellisimmissakin olosuhteissa ilman että ruuan laadusta tarvitsee tinkiä.

Juhannuksena meillä maistui grillattu karitsankare ja savustetut uudet perunat. Vaikka uusissa perunoissa ei minusta kyllä maistunut tarpeeksi savustus olivat ne silti hyviä ja etenkin lasten mieleen.

grillattu karitsankare

grillattu karitsankare grillattu karitsankare

Grillattu karitsankare

Grillattu karitsankare on naurettavan helppo tehdä. Sen kun sujauttaa lihan marinaadiin yrttien ja öljyn kanssa ja “rillaa rakkauella” niin kuin mieheni totesi.

Marinadi
tinjami
rosmariini
oliiviöljy
mustapippuri

1kg karitsankaretta

Valmistusohje
Nosta karitsankareet huoneen lämpöön hyvissä ajoin ennen grillausta. Lämmitä grilli kuumaksi ja nosta lihat grilliin. Grillaa kareita tasaisesti joka puolelta. Paistomittari auttaa oikean kypsyyden löytämisessä. Hyvän medium kypsyisen lihan lämpötila on 55 astetta. Nosta lihat pois grillistä ja anna vetäytyä folioon käärittynä vähintään 5 minuuttia. Leikkaa kare luiden välistä kyljyksiksi. Nauti salaatin ja savustettujen uusien perunoiden kanssa.

 

Savustetut uudetperunat

Savustetut perunat

Ainekset

1 savustuspussi
1 kg varhaisperunoita
1 pkt (140 g) pekonia
1 oksa timjamia
2 rkl voita
½ tl sormisuolaa
Valmistusohje

Kuumenna uuni 250–280-asteiseksi. Jos käytät kaasu- tai hiiligrilliä, lämmitä grilli maksimilämpötilaan.
Pese ja kuivaa perunat, leikkaa pekoni kuutioiksi ja hienonna timjami.
Sekoita kulhossa perunat, pekonit, timjami ja pehmeä voi. Kaada perunat savustuspussiin ja sulje pussi.
Savusta perunoita pussin ohjeen mukaan ensin kuumassa lämmössä 10–15 minuuttia. Laske lämpötilaa ja savusta vielä 30 minuuttia. Ota pussi uunista ja anna vetäytyä 10 minuuttia. Avaa pussi ja mausta perunat sormisuolalla.
Tarjoa perunat lämpiminä tai huoneenlämpöisinä.

Alkuperäinen ohje Glorian ruoka ja viini.