Skräppäyskoulun 5. osa keskittyy väreihin.

Skräppäyskoulu

Ihanat albumit

Kylmiä värejä ovat kaikki ne värit, jotka sijaitsevat väriympyrässä sinivihreän värin ympärillä. Kylmissä väreissä on usein sinertävä sävy, mutta on olemassa myös esim. kylmä punainen, keltainen tai harmaa sävy. Kylmät värit väistyvät katsojasta taustalle päin ja ovat näin ollen tärkeitä syvyysvaikutelman luomisessa.

Lämpimät värit ovat edellisten vastakohtia. Kaikki oranssin värin ympärillä sijaitsevat värit ovat lämpimiä värejä, mutta on olemassa myös lämpimän vihreää, harmaata tai mustaa jne. Esim. vihreä väri, jossa keltainen on hallitsevana, koetaan lämpimänä värinä. Lämpimät värit tuntuvat työntyvän kuvapinnalta katsojaa kohti ja auttavat siten osaltaan syvyysvaikutelman luomiseen.

Lähivärit ovat värejä, jotka sijaitsevat väriympyrässä vierekkäin, kuten sininen, sinivihreä ja vihreä. Lähiväreiksi voidaan kutsua enintään viittä väriympyrän vierekkäistä sävyä.
Tulos on monesti harmooninen, mutta työssä ei ole paljoa kontrastia.

Vastavärit sijaitsevat väriympyrällä toisiaan vastapäätä. Vastavärit eli komplementtivärit korostavat toisiaan rinnakkain asetettuna ja lisäävät työhön kontrastia. Vastaväripareja ovat muun muassa punainen ja vihreä, sininen ja oranssi sekä keltainen ja violetti. Harmaata saadaan, kun sekoitetaan kahta vastaväripigmenttiä.

Värien yhdistäminen

Samassa sommitelmassa yhteen sopivat yleensä värit, joita yhdistää jokin tietty ominaisuus (esim. samansävyisyys). Samoin värit, jotka poikkeavat toisistaan vain yhden ominaisuuden suhteen, soveltuvat erittäin hyvin yhdessä käytettäväksi. Rauhallisen kokonaisuuden saat, kun valitset yhden sävyn hallitsevaksi. Työn viimeistely jää kuitenkin aina luovan mielikuvituksen ja skräppääjän oman vaiston varaan.

Yleensä on syytä välttää kahden värin käyttöä yhtä laajoina kilpailevina pintoina.Värillinen pinta vaikuttaa muuttavasti ympäristöön ja päinvastoin. Värillisen pinnan lähin ympäristö värittyy aina sen vastavärin suuntaan. Vaalea korostaa tummaa, tumma vaaleaa, puhdas samentaa sameita lisää. Lähisävyt heikentävät toistensa erityispiirteitä ja havaittavuutta.

Kuulostaa monimutkaiselta, mutta kokeilemalla erilaisia väriyhdistelmiä oppii ymmärtämään värien maailmaa.

Kaikki vähintään kuudella työllö Skräppäyskouluun osallistuvat ovat mukana arvonnassa.

 Loading InLinkz ...