Itse tehdyt makeiset

Meillä valmistaudutaan joulun lisäksi myös esikoistyttäreni huomisiin syntymäpäiviin. Hän täyttää jo 13 vuotta, ihan uskomatonta! Yhdessä hujauksessa pikkuisesta tuhisevasta nyytistä on kasvanut kaikin puolin pätevä nuori nainen, joka pyöräyttää äitinsä kanssa muutaman joulumakeiset ihan tuosta vain. Makeisten valmistaminen meni ihan niin kuin Ite tekee keittiössä kuuluukin. Puolessa välissä huomataan, että osa tarvikkeista puuttuu ja sovelletaan sitten sen mukaan. Eli jos haluat takuu varmoja reseptejä, niin täältä et niitä tulee löytämään. Jos taas pidät pienestä jännityksestä ja luovasta säätämisestä, kokeile näitä! Kaikki nimittäin maistui tosi hyvälle.

Alman Rockyroad ja riisimuromakeiset on helppoa tehdä pienempienkin lasten kanssa, mutta sokerin keittäminen on aikuisten hommaa.

Itse tehdyt makeiset

Itse tehdyt makeiset x4

Alman jouluinen rockyroad

Tämä helppo herkku on Alman oma resepti ja se muuntuu helposti teemaan mukaan. Pipareiden sijaan herkkuun voi laittaa vaikka pätkiksen paloja tai kuivattuja karpaloita.
1 levy suklaata, meillä oli fazerin sininen ja pieni jämä tummaa suklaata
1 pss kuivattuja aprikooseja
1 pss pieniä vaahtokarkkeja
1 dl suolapähkinöitä
8 piparia murskattuna
Pilko aprikoosi pieniksi paloiksi. Rouhi suolapähkinöitä hieman. Murskaa piparit pieneksi muruksi. Sulata suklaa vesihauteessa. Varo yli kuumentamasta suklaata. Sekoita kaikki aineet keskenään ja levitä leivinpaperilla vuoratulle uunivuualle. Anna jähmettyä jääkaapissa. Leikkaa sopiviksi suupaloiksi.

 

Itse tehdyt makeiset

 

Maapähkinävoi fudge

Lähdin tekemään fudgea facebookissa pyörineellä, tämän joulun hitiksi nouseella Irman fudge -ohjeella. En kuitenkaan lukenut ohjetta kunnolla ja huomasin puolessa välissä mittausta, ettei minulla ole glukoosisiirappia, eikä kondensoitua maitoa. Joten päätin korvata nämä kaksi ainesosaa jääkaapista löytyneellä maapähkinävoin jämällä. Lopputulos ei varmasti ole sama kuin Irman fudgessa, mutta se on kaikin puolin hyvä ja maistuva.

250 ml kuohukermaa

680 gr Siro hienoa sokeria
100 gr voita
50 g tummaa suklaata
n 1 dl maapähkinävoita
2 tl vanilijasokeria
0,5 dl suolapähkinöitä
myllysuolaaLaita sokeri, kerma ja voi 3 litran kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Nosta lämpötilaa kiehumispisteeseen. Anna kiehua 10-15 minuuttia välillä sekoittaen. Ota kattila liedeltä ja siirrä kinuski monitoimikoneen kulhoon. Vatkaa joukkoon maapähkinävoi. Vatkaa seuraavaksi joukkoon paloiteltu suklaa. Vatkaa vielä n. 10 minuuttia. Jos massa paakkuuntuu, lisää joukkoon lämmitettyä kermaa.

Kaada fudge laakeaan 20 X 26 vuokaan ja kaada päälle hienonnettuja suolapähkinöitä ja suolaa myllystä. Painele pähkinöitä kiinni massaan. Jäähdytä vähintään tunti tai yön yli. Leikkaa sopiviksi paloiksi. Säilytä jääkaapissa.

 

Itse tehdyt makeiset

 

Mantelikrokantti

Nämä herkut syntyivät hetken mielijohteesta. Daim on koko perheen suosikki ja halusimme kokeilla miten valmistus sujuu itse. Tetenkään meillä ei ollut tavallista sokeria kaapissa, joten tähän upposi tiiliskiveksi kovettunut muscovaldosokeripussinjämä. Jossain kohti mittauksemme saattoi heittää tai sitten se johtui muscovaldosokerista, mutta lopputulos ei ole yhtä kova kuin peristeisessä Daimissa. Maku on kuitenkin kohdillaan ja koostumus mukava.

150g voita
3 dl muscovaldosokeria
1 dl siirappia
3 dl manteleita rouhittuna
kuorrutus:
200 g tummaasuklaata

Valmistusohjeet

Sulata voi kattilassa. Mittaa joukkoon sokeri, siirappi ja mantelirouhe. Keitä seosta noin 10 minuuttia koko ajan sekoittaen.

Varo polttamasta pohjaan. Levitä massa leivinpaperille pellille. Nosta kylmään jäähtymään. Kun massa on jähmettynyt, sulata suklaa vesihauteessa ja levitä kovettuneen massan päälle.

Nosta takaisin kylmään, kunnes suklaa on kovettunut.

Leikkaa paloiksi.

Itse tehdyt makeiset

Turkinpippuri -riisimuroherkku

Testiryhmämme halusi kokeilla myös helposti valmistuvaa, mutta ei niin perinteisenmakuista riisimurokarkkia. Toimii. Riisimuroja emme niin mittailleet, mutta silmämääräisesti luulen, että noin litra päätyi karkkiseokseen.
1 pss valmista turkinpippuri murskaa
200 g valkosuklaata
n. 1 l riisimuroja
Yhden sitruunan raastettu kuori
Sulata suklaa vesihauteessa. Sekoita joukkoon turkinpippurimurska ja riisimurot. Taputtele tiiviiksi levyksi leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Säilytä jääkaapissa!

Tehtiin lasten kanssa myös aika upea joulukaupunki, tai oikeastaan kaksi. Toinen lähti mummolaan. Etualalla appelssiinisiili.

Oletteko te valmistaneet itse joulumakeisia? Linkkaa reseptisi tänne!