Ihanaa maanantaita sinulle! Joulu lähestyy jo oikein tosissaan ja itsellä ainakin alkaa olla sellainen tunne, että pitäisikö tässä nyt tehdä jotain isompia liikkeitä joulun eteen. Tarkistaa, että kaikki lahjat on hommattu, paketoida olemassa olevat ja kääntää katse jo jouluruokiin. Tämä Sadun jakama ohje on siitä kiva, että kakun voi leipoa hyvissä ajoin ja se vain paranee ajan myötä. Ja muistakaahan, että tänään on viimeinen päivä postittaa joulukortit joulumerkillä!

Talossano23-blogin takana on vielä aika pienissä lapsenkengissä taapertava Bloggaaja.

Taivalta takana on vasta reilu puoli vuotta, mutta joka päivä opin jotain uutta. Olen neljän lapsen ja kahden koiran äiti. Rakastan leipomista ja kokkaamista, teen paljon käsitöitä ja sisustan kotiamme, mm. näistä asioista blogini kertoo.

Tämän hedelmäisen kakun tein ensikerran vuonna 2002, kun ohje oli silloisessa Pirkan joulunumerossa. Siitä lähtien kakku on kuulunut joulupöytäämme ja meillä se tunnetaan nimellä Haltialeipä. Kakku on aika tuhtia tavaraa kaikkine kuivattuine hedelmineen ja pähkinöineen. Jo palalla kakkua pärjää pitkään.

Kakku säilyy erittäin hyvin useita viikkoja ja maku vain paranee säilöttäessä. Teen ylensä tupla-annoksen ja paistan pienissä vuoissa. Koristelen joko sokerikuorrutuksella tai tomusokerilla, pakkaan sellofaaniin tai pieneen peltirasiaan ja vien joulutervehdyksinä ystävillemme joulukukkien ja suklaan tilalla.

Ja kuten tyyliini kuuluu, sooloilen aina ohjeiden kanssa. Yhteenlaskettuna määränä tarvitaan kakkuun 870 g kuivattuja hedelmiä, pähkinöitä ja manteleita. Kaupoissa on paljon erillaisia valmiita sekoituksia joita voi ja kannattaa hyödyntää. Tässäkin kakussa vain mielikuvitus on rajana!
 


Italialainen Hedelmäkakku

100 g ( 1,5 dl) kuorittuja manteleita
150 g hasselpähkinöitä
120 g pecanpähkinöitä
100 g ( 6 kpl) kuivattuja viikunoita
100 g ( 15 kpl) kuivattuja taateleita
100 g  (1,5 dl) kuivattuja papaijapaloja
100 g (1,5 dl) kuivattuja ananaspaloja
100 g ( 1,5 dl) rusinoita
2 dl fariinisokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl inkivääriä
4 isoa munaa
1/2 dl konjakkia / likööriä
 
Voitele paistovuoka ja jauhota esim mantelirouheella.
Rouhi mantelit ja pähkinät karkeaksi rouheeksi. Paloittele taatelit ja viikunat esim saksilla.
Sekoita mantelit, pähkinät ja kuivatut hedelmät keskenään. Lisää joukkoon sokeri, jauhot, leivinjauhe, inkivääri ja lopuksi konjakki/likööri ja rikki vatkatut kananmunat.
Kaada taikina vuokaan.
Kypsennä 175 asteessa uunin alaosassa n. 50-75 min riippuen vuoan koosta.
Kokeile kypsyyttä tikulla.
 Anna kakun jäähtyä. Kumoa ja koristele tarvittaessa mieleisellä tavalla.
Leikkaa ohuita siivuja terävällä veitsellä ja nauti!
 
Jouluun on enään 10 päivää!
Kakku ehtii maustua hyvin siihen mennessä.
 
Makeaa Joulun odotusta,
 
Satu