Mulla on jossain jemmassa ehkä kaikkien aikojen paras Rukiinen mustikkapiirakka ohje. Olen saanut sen aikana ennen internettiä, mutta tietenkin en ohjetta löytänyt siihen hätään kun mustikkapiirakkaa piti leipoa. Siihen tuli pelkkiä ruisjauhoja ja täyte oli pelkkää mustikkaa. Ei siis ranskankermaa kuten tässä. Ehkä löydän reseptin vielä ja saan sen täälläkin jaettua. Tai sitten se jää legendana elämään muistoissani sinä ainoana oikeana herkkupiirakkana. Mutta tässäkin oli aineksia ihan sukuperintöpiirakkaohjeeksi. Ainakin pienellä kehitystyöllä, nyt se on aika perinteinen, mutta sitäkin maistuvampi mustikkapiirakka.
Rukiinen mustikkapiirakka

 

Rukiinen mustikkapiirakka

Pohja:
200 g voita
5 rkl sokeria
1 kananmuna
1 tl leivinjauhetta
1 dl ruisjauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja

Täyte:
1 l mustikoita
2 rkl perunajauhoja
1 prk ranskankermaa
1 kananmuna
1/2 dl sokeria
ripaus vanilijajauhetta

Vatkaa huoneen lämpöinen voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna vatkaten. Sekoita keskenään vehnä- ja ruisjauhot sekä leivinjauhe. Lisää jauhoseos rasva-sokerivaahtoon. Sekoita juuri ja juuri tasaiseksi. Levitä taikina voidellun piirakkavuoan (halkaisija 26 cm) pohjalle ja reunoille.

Sekoita mustikoiden joukkoon perunajauhot. Kaada seos vuokaan. Sekoita ranskankerma, muna, sokeri ja vanilija. Levitä seos mustikoiden päälle.

Paista 200 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 25 minuuttia.

 

Rukiinen mustikkapiirakka