Kun lähdin järjestämään miehelleni syntymäpäiviä, minulla oli kaksi lähtökohtaa. Teemana olisi Metsuriseksuaalisuus ja tarjoilu olisi karppaajalle sopivaa. Lisäksi koristelun ja muun rekvisiitan piti olla maltillista ja sopivan miehekästä. Karppaus ja juhlat eivät ole toisiaan pois sulkevia!

Karppaus ja juhlat

Salaatti buffet on hyvä valinta silloin kun porukassa on erilaisia ruokavalioita. Se on helppo valmistaa ja sen voi valmistella suurimmalta osin jo hyvissä ajoin. En enää ehtinyt ottaa kuvia valmiista salaattibuffasta, mutta kuvatessani pöydän koristeluita esillä oli jo osa buffan antimista, kuvitelkaa loput!
Osa vieraista myös vältteli viljoja, joten päädyin tekemään kaikki tarjoilut täysin viljattomina. Viljaton leipominen on itse asiassa ihan mukava haaste, jossa onnistuin vallan hyvin. Ei karppaavat vieraat söivät mukisematta viljattomia ja vähäsokerisia herkkuja! Olen jo aikaisemmin julkaissut tekemäni juustokakun , suklaakakun ja brownien ohjeet.

 

Salaatti buffet on karppaajan valinta!

Salaattipöytään voit laittaa esille esimerkiksi:

 • vihersalaattia, sekoita useampaa laatua, lisää joukkoon esim babypinaattia ja rukolan sirkkalehtiä, niin saat juhlavamman salaatin
 • kirsikkatomaatteja
 • kurkkukuutioita
 • marinoitua punasipulia (ohje!)
 • marinoitua kukka- ja parsakaalia (ohje!)
 • fetajuustoa
 • oliiveja
 • kapriksia
 • aurinkokuivattua tomaattia
 • sipulirouhetta (ei karppaajalle!)
 • chorizo makkaraa, paista raakamakkara juuri ennen juhlien alkua
 • savulohta, itse savustettu kruunaa salaattipöydän
 • paahdettuja siemeniä
 • juustolautanen, jossa esim brie, vuohenjuustoa, manchego jne.
 • koristele pöytä tuoreilla yrteillä, joita jokainen voi halutessaan lisätä lautaselleen

Juhlajuomista sen verran, että alkoholi ei missään muodossa ole tiukan alakarppaajan valinta. Kokemukseni mukaan karppaus myös tehostaa alkoholin vaikutusta, joten suosittelen varovaista alkoholin käyttöä karppauksen aikana. Toisaalta en karpatessakaan halua juoda hiilarittomia esanssi siidereitä, vaan mielummin nautin lasillisen sitä mistä tykkään. Yleisesti karppaajille suositellaan punaviiniä tai kuivaa valkoviiniä. Jokainen tehköön valintansa itse kuten parhaaksi näkee.

 

Juhlakoristelu

Tykkään itse hankkia juhliin teeman mukaisia kukkia. Kukat viimeistelevät koristelun ja tuovat juhlan tuntua. Kukka-asetelmia voi tehdä myös itse ja hyödyntää luonnonkukkia ja kasveja. Esimerkiksi lehdettömät mustikanvarvut ovat näyttäviä. Olen käyttänyt koristeena myös metsästä löytämiäni peuran sarvia. Isot pöytäliinat ovat oikeasti satiinilakanoita. Säkkikangas suikale pehmentää tyyliä teemaan sopivaksi.

 

DIY Koristeet

Hauska idea juhlakoristeluun on tulostaa kuvia päivänsankarin elämän varrelta. Ne on teipattu oveen Washiteipillä, joka on helppo irroittaa juhlien jälkeen sekä ovesta, että valokuvista.

Muutaman lasimaljakon päälle olen kierittänyt tuohta. Tuohen käsittelyyn kannattaa varata aikaa ja se pitää liottaa ennen käsittely, ettei tuohi repeä. Muistathan, ettei tuohta saa ottaa elävästä puusta, eikä ilman maanomistajan lupaa. Minä olen kerännyt tuohet viime keväänä mökillämme kaadetuista koivuista.

Paperiset koristeet olen tehnyt askarrellut itse, lukuunottamatta alemmassa kuvassa näkyvää julistetta.  Viirinauha ruokapöydän päälle on askarreltu säkkikankaasta, aaltopahvista ja hiekan värisestä kartongista, johon on leimattu kasvin kuvia.

Peurat ja muut paperikoristeet olen tehnyt sähköistä Silhouette Cameo leikkuria hyödyntäen. Samalla laitteella olen tehnyt myös sienikuvat ja onnea tekstin. Ylimmässä kuvassa näkyvä pääkallotaulu on Imagine and do värityskuva, jonka olen värittänyt Distress musteilla.


Millaisia tarjoiluvinkkejä teillä on viljattomiin ja sokerittomiin juhlatarjoiluihin?