Lukeminen on yksi rakkaimmista harrastuksistani ja taatusti pitkäaikaisin. Olen lukenut siitä asti, kun opin lukemaan. Ensimmäinen päätökseen saamani romaani oli “Ollin oppivuodet”, Anni Swan 1919. Sen juonikuvioista en muista juurikaan, sillä kirjan läpikahlaamiseen meni kaksi vuotta. Olen lukenut myös kaikki Tiina -kirjat ja Neiti Etsivät, Merja Jalon ponikirjoista puhumattakaan. 

Onneksi lukutahti on nyttemmin nopeutunut, voisi jopa sanoa, että liiaksikin. Luen helposti kirjan päivässä, jos saan pyhittää asialle koko hereillä olo aikani. Tästä syystä kirjan lukuintoni kohdistuu lähinnä loma-aikoihin. Joskus tosin hyvä kirjasuositus innostaa tarttumaan kirjaan ihan arjen pyörteissäkin. Kirjojen ultimaattista top- listaa on mahdotonta koota, mutta ajattelin jakaa teille ne kirjat, jotka tällä hetkellä ovat kielenpäällä. Listalla ei ole parhausjärjestystä.

1) Kinnunen, Neljäntienristeys 
Tästä oli jo aijemmin juttua. Hyvin kirjoitettu, elävä ja mukaansa tempaava esikoisteos. Jää mieleen kirjan jo loputtua. Suosittelen!

2) Martin,  Valtaistuinpeli
Luen tätä oikeastaan englanniksi. Rakastuin sarjaan ja kirjat ovat kuulemma vielä parempia. Henkilöhahmoja ja juonia on useita. Hankalaksi seuraamisen tekee paikka paikoin se, että henkilöt vaihtelevat nimeä sen mukaan kenen kanssa ollaan tekemisissä. Englannin kieli hidastaa hieman, mutta onneksi ole nähnyt sarjat, jolloin lukeminen on vaivattomampaa. Iskee myös minuun, joka en ole yleensä kovin paljoa fantasiaa lukenut. Winter is coming.


3) Westö, Kangastus 38

Jännittävä tarina ihmismielestä ja sen murtumisesta. Varmaa, hyvää kerrontaa. Ihan niin kuin Westöllä aina. Tapahtuma paikkana on 1938 -luvun Helsinki, sekin tuttua aikaisemmista kirjoista. 

4) Pulkkinen, Totta
Riikka Pulkkisen tavassa maalata sanoilla on jotakin erityistä. Taitavaa tekstiä, runon omaista. Totta on hänen kirjoistaan ehkä paras. Luulen, että hänen tyylinsä jakaa mielipiteitä, mutta kehoitan kokeilemaan.

5) Nousiainen, Metsäjätti

Kirjoittaa toteavan hauskaa tekstiä. Lukijaa naurattaa vaikka asiat tai tapahtumat eivät varsinaisesti ole hauskoja. Vadelmavene pakolainen oli myös huippu. Huomasin, että yksi hänen kirjoistaan, Maaninkavaara on vielä lukematta! Taitava sanailija. 

6) Hosseini, Tuhat loistavaa aurinkoa
Taitavaa kerrontaa ja eläytymistä. Edustaa kirjallisuudessa yhtä suosikki aiheistani, eli kirjallisuutta joka käsittelee naisen asemaa eri aikoina ja eri kulttuureissa. Aina yhtä mielenkiintoista! Kannattaa tutustua myös Hosseinin muihin kirjoihin.

7) Hilvo, Viinakortti
Hienosti kirjotettu, kaunis rakkaustarina. Luin kirjan mieheni suosituksesta, kannatti. Luin Hilvon toisen kirjan Rouva S, joka ei minulle toiminut samalla tavalla.

8) Rauhala, Taivaslaulu
Rakkaustarina tämäkin. Koskettava, todentuntuinen. Itkin ja nauroin. Samaistuin suurperheen äidin rooliin. Suosittelen. 

9) Zusak, Kirjavaras
Tykkäsin tosi paljon, enkä ehkä siksi uskalla käydä katsomassa elokuvissa, vaikka mielitekisikin. Riittävän totta, mutta riittävän tarua. Sopivassa suhteessa. Ei kannata säikähtää, vaikka kertoja on kuolema. Tyyli ei ole mässäilevä.

*yhteistyö linkkejä

Mietin yhdistääkö valitsemiani kirjoja mikään teema ja ehkä esille nousee naisasia. Ja homot sodassa. Siihen kun liitetään valtataistelu kuvitteellisessa maailmassa ja yhdet yt neuvottelut, niin kirja makuni taitaa olla sillä katettu.

Tässä minun tämän hetkinen listanini, se voi olla huomenna tai tunnin päästä jo eri, mutta se minulle sallittakoon! Mitä kirjoja suosittelisit minulle?  Oletko lukenut jonkun kirjan minun listaltani, minkä ja mitä tykkäsit?