Tänä kesänä lomamatkamme suuntautui ensimmäistä kertaa Viroon. Saaremaan kautta Pärnuun. Viron matka oli muhinut mielessä jo pidemmän aikaa, mutta aina reissu suunnitelmat olivat jääneet vain ajatuksen asteelle. Tänä vuonna tartuimme härkää sarvista ja se kannatti.
Viro lasten kanssa

Viro lasten kanssa

Viron matkan kustannukset ja mökin vuokraaminen

Viro on helposti saavutettavissa oleva lomakohde useimmille perheille. Etenkin meille etelässä asuville, joilla on lyhyempi matka Viroon kuin vaikka Jyväskylään. Lisäksi lomailu Virossa on huomattavasti edullisempaa kuin kotimaan kohteissa.

Suurimmaksi yksittäiseksi kulueräksi muodostuu majoitus ja sen jälkeen lauttamatkat. Ensimmäiset neljä yötä Saaremaalla maksoivat 314e ja kolme yötä Pärnussa maksoivat 240e. Lauttamatkat Eckerölinellä tulivat maksamaan oman auton kanssa 277e. Ravintolassa kuusi henkisen perheen lasku oli juomien kanssa alle 50e.

Saarenmaan mökin vuokrasimme Estrentin kautta ja Pärnusta löysimme majoituksen Visit Pärnu sivuston kautta. Kumpikin mökki oli siisti ja vastasi odotuksia, eikä varausten suhteen ollut mitään ongelmia tai muita epävarmuustekijöitä. Kummassakin mökissä oli ystävällinen henkilö vastassa ja omaa rauhaa koko vuokrauksen ajan. Liinavaatteet kuuluivat mökin vuokraan, kuten loppusiivouskin.

 

Viroon omalla autolla

Virossa liikuimme paikasta toiseen omalla autolla. Apuna meillä oli perinteinen tiekartta, jonka avulla suunnistaminen oli helppoa. Tiet on merkitty selkeästi ja nähtävyyksiin on hyvät opasteet. Ainoastaan nopeusrajoitukset oli merkitty melko harvakseltaan ja lähinnä muiden autojen ohitukset havahduttivat meidät siihen, että kovempaa saa ajaa tai ainakin on tapana. Liikenne on rauhallista, etenkin maaseudulla saa ajaa aivan rauhassa ja ihailla upeita maisemia.

Tiet ovat hyvässä kunnossa ja välimatkat lyhyitä. Lasten kanssa pidemmätkin retket sujuivat hyvin, kun välietappeja oli sopivan tiheästi, niin, ettei yhtä soittoista istumista tule liikaa. Oma lisänsä on tietysti lauttamatka Saarenmaalle. Juuri sopivan pitkä, että matkan aikana ehtii nauttia lautasellisen seljankakeittoa laivan keittiöstä.

Viro lasten kanssa

 

Viron rannat

Sekä Pärnussa, että Saaremaalla on upeita, pitkiä ja matalia rantoja. Matalilla tarkoitan todella matalia. Kuin “etelässä”, mutta ilman aurinkotuoleja tai kaupustelijoita. Kesäkuussa rannat olivat vielä lähes autioita, joten rannalla sai todella olla aivan omassa rauhassaan. Yhdellä rannalla jonne poikkesimme aivan sattumalta Saaremaata kiertäessämme törmäsimme surffaajiin. Tuuli oli niin kova, ettei meitä aikuisia houkuttanut edes mennä veteen, mutta lapset eivät siitä välittäneet!

Viro lasten kanssa

 

Ruoka

Asiakaspalvelu oli kaikkialla hyvää ja lapsiin suhtauduttiin positiivisesti. Virolainen ruoka on vähämausteista ja ruokalistalta oli helppoa löytää lapsille sopivaa ruokaa. Lastemme suosikeiksi nousivat erilaiset lämpimät voileivät ja täyteyt letut. Myös pelmiinit maistuvat lapsille. Pärnussa kävimme syömässä maukasta Aasialaista ja Italialaista ruokaa. Monissa ravintoloissa syrjäseuduillakin on ruokalista myös suomeksi.

Neljän lapsen kanssa jatkuva ravintolassa syöminenkin tuntuu raskaalta, joten teimme osittain itse ruokaa. Virossa on useita kauppaketjuja, joiden valikoimista löytää sekä kotoisia tuotteita, että eksoottisempia herkkuja. Suurin ero kotimaiseen valikoimaan oli ehkä tuoreiden yrttien puutuminen. Kauppalaskussa Viron edullisemmat hinnat tuntuivat selvästi. Lapset halusivat lisätä, että kannattaa maistaa Mesikäpp suklaata, se oli hyvää!

Viro lasten kanssa

Kaiken kaikkiaan Viro oli kaunis maa. Rappioromantiikkaa, vanhoja rakennuksia, joita ympäröi upea puutarha. Kyliä, joissa aika tuntuu pysähtyneen. Satumaisen kauniita taloja. Kylänraitteja joilla voi vielä törmätä vanhaan Ladaan.

Viro lasten kanssa

 

Meidän perhe suosittelee! Lue myös Oi, ihana Pärnu ja TOP 5 Saaremaan helmet. Kannattaa myös käydä lukemassa Mami GO GO :n blogista kokemuksia Tartosta.

Onko sinulla kokemuksia Viron matkailusta? Mitä kohteita suosittelet Saaremaan ja Pärnun lisäksi?