Valokuvauskoulu toteutetaan yhteistyössä PhotoBoxin kanssa, tutustumistarjouksena saat 100 kuvaa ilmaiseksi!

Tänään jatketaan valokuvauskoulun merkeissä. Vaikka kameran säädöt ovatkin mielestäni tärkeitä hallita, on kuvaamisen ilo kuitenkin se asia, miksi itse kuvaan.

Skräppäyksen myötä aihepiirini on laajentunut ja kuvaamiseni on muuttunut. Asia, jonka selkeimmin näkee kuvistani, on niiden yksinkertaistuminen. Nykyisin mietin hetken mitä haluan kuvata, millainen tausta on ja minkälaisen tunnelman haluan tallentaa sen sijaan, että syöksyisin suin päin ottamaan kuvaa.


Valokuvissa sommittelua kannattaa miettiä samalla tavalla kuin skräppäyksessä, mixed mediassa tai korttien tekemisessä. Sommittelulla tarkoitetaan kuvan rakentamista niin, että siinä olevat elementit on sijoitettu niin, että kuva on tasapainossa. Harmooninen kokonaisuus saadaan aikaan luomalla sopivia jännitteitä, liikettä ja lepoa sopivassa suhteessa. Kun sommitelma on tasapainossa syntyy katsojalle vaikutelma siitä, että kaikki elementit ovat oikeilla paikoillaan. Mielenkiintoa työhön saadaan aikaan kun väri, sisältö, rakenne ja tunnelma tukevat toisiaan ja kun ne on sijoitettu kuvaan toisiinsa nähden sopivasti.

Kun mietit kuvan sommittelua niin ajattelen kuvan etuosaa, keskiosaa ja taustaa. Onko jokaisella tasolla jotakin kiinnostavaa? Harkitse mitä otat mukaan kuvaan ja mitä jätät sen ulkopuolelle. Yksinkertaista!Sommittelussa on muutamia asioita, joita kannattaa vältää. 

  • Häiritsevät elementit kuvan reunoilla. Katso kuvaa ja mieti, onko reunoilla jotakin, mikä vie turhaa huomiota kuvan kohteelta.  
  • Kuvattavan kohteen tausta. Erottuuko kohde taustasta? Tukeeko tausta kuvan kohdetta ja haluttua vaikutelmaa? Joskus kohteen takana on elementtejä, jotka sulautuvat kuvan pääkohteeseen. 
  • Häiritsevät linjat. Kasvaako henkilön päästä puu? Korvasta aita?
Pystyykö ylimääräiset pyykit, henkilöt, autot, esineet siirtämään vai pystytkö itse liikkumaan niin, että häiriötekijät eivät näy kuvassa? Kokeile erilaisia kuva kulmia, äläkä pelkää pyytää kuvattavaa kohdetta siirtymään. Mieti myös kameran mahdollisuuksia ongelmatilanteissa, auttaisiko pienempi syväterävyys? Osan näistä ongelmista voi myös korjata kuvankäsittelyllä.


Tässä yllä on mielestäni aika perinteinen lomakuva uima-altaan ääreltä. Kuva on otettu seisten, tarkennus on tehty taaempana olevaan naiseen. Kuva ei nosta ketään oikein esille, vaan näyttäytyy hyvin sekavana. Suorassa auringon paisteessa otettu kuva tekee voimakkaita varjoja ja reunoilla näkyy osittain kuvassa olevia henkilöitä.

Tässä kuvassa kamera on viety uimareiden tasolle, ja kohteeksi on valittu renkaalla leikkivä poika. Tausta on saatu epäteräväksi suurella aukolla.  


Katsojaa voidaan houkutella kiinnostumaan kuvasta vahvistamalla esimerkiksi vastakohtia. Sivuun syntyy jännitettä muotojen muotojen ja niiden välisistä yhteyksistä, esimerkiksi suuresta pienten keskellä, kaareva suorien linjojen välissä. Jännite voi olla myös sisällöllinen.


Tyhjä tila kohteen ympärillä antaa sille enemmän huomiota. Katseelle ja liikkeelle suositellaan jätettäväksi tilaa. Ellei tarkoituksella haluta luoda ahdasta vaikutelmaa.


Sommittelun avulla sivuun luodaan liikettä ja erilaisia tunnelmia. Vaakasuuntainen sommittelu tuo työhön rauhallisuutta, pystysuora sommittelu pysähtyneen ja juhlavan tunnelman, kun taas diagonaalinen, kulmasta kulmaan ulottuva sommittelu tuo sivuun liikettä. Myös lukusuuntamme vaikuttaa siihen miten koemme sommitelman. Vasemmalta oikealle kulkeva sommittelu tuo eteenpäin kulkevan tunnelman, ja päinvastoin. Oikealta vasemmalle kulkevat objektit antavat tunteen menneisyydestä.

Kannattaa myös miettiä mikä kuvassa on olennaista ja keskittyä sommittelussa nostamaan se esille. Esimerkiksi ylläoleva kuva edustaa vain pientä osaa taiteilijan ateljeesta, mutta herättää enemmän tunteita ja mielikuvia kuin sekava yleiskuva samasta huoneesta. 

Kolmannesten sääntö on helppo käyttöinen apuväline sivun sommittelussa. Tämä sääntö ehdottaa kuvan sijoittamista muualle kuin sivun keskelle. Kohde pyritään sijoittamaan viivojen risteyskohtiin. Risteyskohtien lisäksi kolmanneksia voidaan soveltaa ottamalla viivat käyttöön. Esimerkiksi pystysuorassa ja vaakasuorassa sommittelussa voidaan hyödyntää kolmannesten sääntöä. Horisonttia ei yleensä kannata sijoittaa kuvan keskelle, ellei haeta voimakasta symmetriaa.


Toisaalta olen kuitenkin sitä mieltä, että jos inspiraatio iskee, niin ei kannata sensuroida ja toppuutella itseään, vaan antaa itselleen lupa olla luova, leikkisä ja kokeileva! Digiaikana kokeilu on ilmaista ja huonot kuvat voi tuhota, joten mikään ei estä hassuttelemasta kameran kanssa!


Valokuvaus on tarinoiden kertomista, tunteiden ja viestien välittämistä. Jos et tunne mitään ottaessasi kuvaa, se ei todennäköisesti herätä tunteita myöhemminkään. Kun otat kuvaa, mieti mitä haluat kuvalla kertoa, mikä on viestisi? Toisaalta kannattaa kuitenkin muistaa, että kuvaamisesta nauttiminen on tärkeintä!


Mukavia kuvaushetkiä teille kaikille!
Terveisin, Minna
Yhteistyössä PhotoBox
Edelliset valokuvauskoulun osat löydät täältä.