Luumujuustokakku tuoreista luumuista on ihana syysherkku. Olen tehnyt juustokakkua aikaisemmin luumumarmelaadista, mutta nyt kun puut notkuvat tuoreita luumuja, päätin kokeilla miten kakku onnistuu tuoreista hedelmistä. Ja onnistuuhan se. Väri on kerrassaan upea vai mitä sanotte? Suorastaan syvän burgundi.

Juustokakku massan tein maustamattomasta tuorejuustosta, rahkasta ja luumusoseesta. Päälliseen hyödynsin aikaisemmin tekemiäni limoncelloluumuja. Päällisen voi toki tehdä pelkästä luumu soseestakin, mutta limoncello antaa sille miellyttävän maun, kannattaa kokeilla. Mut olen tietysti puolueellinen koko kakun suhteen, koska a) rakastan juustokakkuja ja b) olen ihan pähkinöinä kun pääsen käyttämään oman maan antimia ihan missä vaan yhteydessä.

Luumujuustokakku tuoreista luumuista | kakku | leivonta | juustokakku | syksy

Luumujuustokakku tuoreista luumuista | kakku | leivonta | juustokakku | syksy Luumujuustokakku tuoreista luumuista | kakku | leivonta | juustokakku | syksy

Viime aikoina olen viettänyt puutarhassa paljon aikaa. Satoa keräten, tulevaa suunnitellen. Pohtien mikä tämän kesän puutarhatöistä oli järkevää, mikä taas ei tuottanut tulosta. Puutarhahommissa olen melko amatööri, joten kaikki on uudenoppimista. Se keväinen, nyt ryhdytään omavaraisiksi huuma, ei ihan riittänyt. Siinä rinnalla kun pitäisi olla osaamistakin. Ja osaaminen on siitä turhauttava aspekti, ettei sitä voi ostaa valmiina kaupasta, vaan se on ansaittava ajan kuluessa. Niinpä tämä, ja varmasti seuraavatkin kesät menevät henkistä pääomaa kerryttäessä. Omavaraisuus haave elää silti vahvana ja paljon ollaan saatu tulevan talven varalle säilöttyä. Ennen kaikkea omavaraisuus buumi näkyy siinä, että kauden kasviksista ollaan yritetty ottaa kaikki irti! Hyvänä esimerkkinä tämä luumujuustokakku tuoreista luumuista, ihan täysin satokaudessa olevien luumujen inspiroimana tehty.

Luumujuustokakku tuoreista luumuista | kakku | leivonta | juustokakku | syksy

Luumujuustokakku tuoreista luumuista | kakku | leivonta | juustokakku | syksy

Luumujuustokakku tuoreista luumuista

Pohja:
200 g digestivekeksejä
75 g voita

Täyte:
5 liivatetta
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200g rahkaa
4 dl tuoreista luumuista keitettyä sosetta
1,5 dl sokeria (määrä riippuu hieman luumusoseen makeudesta)
3 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
2 rkl sitruunamehua
3 dl kuohukermaa

kuorrute:
2 dl Limoncello-luumuja
2 liivatetta
2 rkl vettä

Tee näin:
Murenna keksit ja sekoita pehmeä voi joukkoon. Laita leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja taputtele keksimuruseos tasaisesti pohjalle. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 – 10 minuuttia. Sekoita sokerit, kaneli, luumusose ja rahka tuorejuustoon. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Sulata liivate kiehuvaan sitruunamehutilkkaan. Lisää liivate tuorejuuston joukkoon ohuena nauhana ja sekoita hyvin. Lisää kermavaahto mukaan varovasti käännellen niin, että seos on tasaista. Kaada täyte keksimurupohjan päälle ja tasoita pinta. Hyydytä jääkaapissa ainakin tunnin verran.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5 – 10 minuutiksi. Sulata liivatteet kiehuvassa vesitilkasssa. Lisää joukkoon soseutetut limoncelloluumut ja sekoita tasaiseksi. Kaada kakun päälle, laita hyytymään kylmään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Pyöräytä varovasti veitsellä kakun ympäri, että reuna irtoaa ja irrota vuoka.