Kaffa roastery täytti juuri 10-vuotta ja sen kunniaksi heiltä ilmestyi historiansa ensimmäinen makukahvi. Kyrö distilleryn viskitynnyreissä maustunutta brasilialaista ja guatemalalaista kahvia on tai oli myynnissä vain 80 pussia, voi olla, että viskikahvi myytiin heti parempiin suihin. Juhlan kunniaksi bloggaajat kutsuttiin punavuoressa sijaitsevaan paahtimoon kahveja maistelemaan ja tutustumaan paahtimon toimintaan.

Itselläni on loputon kiinnostus siihen mien asioita tehdään ja palava rakkaus kahvia kohtaan, joten kahta kertaa ei tarvinnut kutsua. Toisaalta olen erittäin ennakkoluuloinen makukahveja kohtaan, juon kahvini mustana, ilman mausteita. Vaikka päiväni ei käynnisty ilman aamukahvia, en välttämättä juo kahvia enää iltapäivällä. Lentokoneessa, huoltoasemilla ja muissa sellaisissa kohteissa, missä epäilen, ettei kahvi välttämättä ole hääviä, olen mielummin ilman. Koska olemme mieheni kanssa usein kuin paita ja peppu yhdessä liikenteessä, toimii hän usein kahvin esimaistajana. Tää ei ehkä ole sellaista mistä sä tykkäät. Eh.

No mutta asiaan. En ole koskaan käynyt kahvin maistelussa. Viiniä sen sijaan olen maistellut. Ja ylättävää kyllä, tilanne on melko samanlainen. Kahvia ja viiniä kuvaillaan hyvin samaan tapaan, pehmeä, marjainen, suklainen, täyteläinen. Kahvia otetaan syvään, kuppimaiseen lusikkaan ja hörpätään se lusikasta kova äänisesti ryystäen! Kyllä vain. Itsehän ryystin niin, että kahvi valui suupielistä rinnuksille. Hauskaa ja hyvää, suosittelen! Viskikahvi poikkesi aikaisemmin maistamistani makukahveista melkoisesti. Maku oli pehmeä ja oikeasti viskimäinen, vain alkoholin terävyys puuttui. Tässä tiukka analyysini: Nam!

Kahvin maistelun lisäksi itseäni kiinnostaa tuotanto. Saimme runsaasti tietoa kahvin matkasta viljelijältä kuppiin asti. Kaffa ostaa kaikki pavut suoraan viljelijöiltä ja tekee yhteistyötä paikallisten kanssa laadun parantamiseksi, joka taas takaa viljeliälle paremman hinnan. Koska kahvia tuotetaan eripuolilla maailmaa, vaihtelevat tuotanto olosuhteet ratkaisevasti, niin ettei toisaalla hyväksi havaittuja keinoja voida suoraan käyttää kaikkialla. Kahvin tuotantoon liittyy myös eettisiä kysymyksiä, joista viljelöille maksettava palkka on yksi. Myös lapsityövoiman käyttö ja työntekijöiden surkeat palkat ja elinolosuhteet ovat monissa maissa arkipäivää.  Vierailemalla ja ostamalla suoraan tiloilta Kaffa pystyy vaikuttamaan omalta osaltaan reilujen käytäntöjen puolesta.

Olin tietenkin, että mahtavaa, mistä maalainen voi ostaa tälläistä kahvia kotiinsa? Ja vastaus on tietenkin että netistä. Kannattaa muutenkin tutustua Kaffan sivuihin. Alku video oli hieno.

Itse taisin vähän innostua tästä kahvihommasta. Haaveilen nyt omasta kahvipapumyllystä.