Halparuokakirja on Alisan ja Natan kirjoittama keittokirja, joka taatusti eroaa valtavirrasta sekä ulkoasultaan, että resepteiltään. Kirjasta ei naisten mukaan löydy yhtään avokaadoreseptiä, eikä sesonkiajattelua. Eikä löydykkään. Mutta hunajamarinoituja broilerin fileesuikaleita sen sijaan käytetään häpeää tuntematta.

Omat ensireaktioni vaihtelevat ällistyksestä ja hämmennyksestä epäuskoon. Kansi näyttää siltä, että ruoka on kuvattu kylppärin lattialla (vaikka kuulemma ei ole, vaan keittiön). Halparuokakirja näyttää kirjailijat hammaspesulla, odottamassa metroa ja kotiutumassa baarireissulta. Kuvista tulee mieleen poptaide. Suoralla salamalla otettu kuva aasialaisessa kaupassa vaaleanpunaisella pohjalla on jollakin kierolla tavalla sairaan hieno. Nykyisessä kauniiden kuvien, harmoonisten värien ja täydellisesti stailattujen ruokakuvien maailmassa kirja on outolintu. Ajoittain jopa inhorealistinen mustikkatahroineen ja pöntöllä syötyine burgereineen. Ei sillä, on kuvissa myös tosi kauniitakin otoksia, mutta pääsääntöisesti ulkoasu on harkitun realistinen.

Jokaiseen tilanteeseen on tietenkin resepti, olipa sitten kyse pitkäksi venähtäneestä aamusta tai arjen nopeasta iltaruuasta. Olin jostain lukevinani, että kaikki kirjan ohjeet on tehtävissä alle 3 eurolla per henki. Kivaa on myös se, että raaka-aineet ihan oikeasti löytyvät lähikaupasta. Ja erityisesti diggasin siitä asenteesta, että pakasteita ja tölkkisafkaa käytetään anteeksi pyytelemättä. Koska hei, kukapa ei oikeasti niitä käyttäisi? Ja mitä julkkareissa pääsin maistelemaan, oli ruoka oikeasti myös maukasta, eikä huutanut halpuuttaan.

Ennen julkkareita olin seurannut Sekä Alisan, että Natan blogeja ja niissä olikin vilahdellut halparuokakirjan reseptejä pienenä tiiserinä. Panopasta oli tietysti ylittänyt uutiskynnyksen siinä määrin, että kaltaiseni epätrendikäs ruokabloggaajakin on siihen törmännyt. Myös Alisan blogissa jukaisema savusimpukkapasta antoi osviittaa siitä, mitä oli tulossa. Rentoa, edullista, mutta silti maukasta ruokaa. Sellaista ruokaa mitä monissa kodeissa oikeasti syödään. Myös meillä.

“Tämä kirja on oodi säilykkeille, pakasteille sekä muille arjen ja lompakon pelastajille.”

Kenelle? Halparuokakirja sopii tyypeille, jotka haluavat syödä hyvää ruokaa edullisesti ilman turhaa hifistelyä. Mä antaisin kirjan lahjaksi kotoa muutavalle opiskelijalle tai henkilölle joka väittää, ettei koskaan oo varaa syödä hyvää. Tai sitten jollekkin työttömälle kuvataiteilijalle. Vaikka oikeasti, ihan peruskotiäiti löytää tästä kirjasta varmasti monta arjen pelastavaa reseptiä.

Tilaa oma kirjasi täältä.

halparuokakirja


halparuokakirja

Keittokirja on saatu lahjaksi.