Palak paneer nousi yhdeksi  suosikki ruuakseni Intian matkalla. Palak panrer on mukavan mausteista, mutta ei kuitenkaan liian tulista. Paneer juuston sijaan täällä koto-Suomessa voi käyttää esimerkiksi leipäjuustoa tai kotijuustoa.

Meillä on tapana fiilistellä ulkomaan matkoja etu- ja jälkikäteen laittamalla kyseisen maan inspiroimaa ruokaa. Intian matkaa ennen tein omia versioitani Intialaisista ruuista. Monet intialaiset ruuat olivat itselleni suhteellisen tuntemattomia, mutta palak paneer on sentään tuttu Nepalilaisesta ravintolasta. En itse asiassa ajatellut, että palak paneer oli jokaisen Goalaisen ravintolan listalta löytyvä annos.

Reissun aikana söin usean eri version tästä perinteisestä kasvisruuasta, jokaisessa ravintolassa koostumus, maku ja ulkonäkö olivat hieman erilaisia, mutta aina hyviä. Tilasin palak paneerin kaveriksi usein rotia tai riisiä. Erityisesti pidin kasvis pulaosta, jota meinasin tehdä täällä kotonakin. Pulao on riisilisuke, jossa riisi on maustettu ja seassa on kasviksia.

Maistoin Intiassa monia muitakin herkullisia kasvisruokia, enkä malta odottaa, että pääsen kokeilemaan niiden valmistamista kotikeittiössä.

Palak paneer Palak paneer

Palak Paneer

450 g pakastepinaattia
400 g leipäjuustoa
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
1 rkl raastettua inkivääriä
loraus oljyä
1 tl jeeraa
1 tl chilijauhetta
1 rkl jauhettuja korianterinsiemeniä
2 rkl tomaattipyreetä
1 tl garam masalaa
1 vihreä chili
1 tl suolaa
1 dl cashewpähkinöitä
1 dl maustamatonta jogurttia
tuoretta korianteria tai persiljaa

Tee näin:

Kuori ja silppua sipulit ja valkosipuli. Kuori ja raasta inkivääri.

Kuumenna ruokaöljy korkealaitaisessa paistinpannussa tai kasarissa. Lisää jeera, chili ja korianteri. Anna makujen irrota mausteista sekoittelemalla niitä pannulla muutama minuutti. Lisää sipuli- ja valkosipulisilppu. Kuullota.
Lisää tomaattipyree, garam masala ja suola. Sekoita hyvin. Halkaise chili ja poista kannat, siemenet ja vaaleat osat. Hienonna pieniksi paloiksi. Lisää pakastepinaatti ja hienonnettu chili ja jätä hetkeksi kannen alle hautumaan.
Kuutioi juusto ja lisää pinaatin joukkoon. Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla 5-10 min. Liota cashewpähkinöitä maidossa noin vartin verran, kunnes cashewit ovat pehmenneet. Aja sitten cashewmaito sauvasekoittimella sileäksi. Sekoita cashewmaito pannulle muiden ainesten joukkoon ja anna kastikkeen kiehua vähän kasaan. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan. Viimeistele jogurtilla tai kermalla ja anna hautua vielä hetki.

Silppua annosten päälle tuoretta korianteria tai persiljaa ja tarjoa basmatiriisin kanssa.

 

Kannattaa tsekkaa myös blogini muut kasvisruoka reseptit.