Tervetuloa viidennen joulukalenteriluukun pariin. Tällä kertaa annetaan ääni lukijalle, Annukka Heine opastaa meitä upeiden risusarvien tekoon. Ihanaa jouluista inspiroitumista kaikille!

Näin joulun lähestyessä iskee aina hirveä tarve ruveta näpertelemään joitakin somisteita ja koristeita. Olen sellainen ns. kausiaskartelija. Syksyllä ja joulun alla tehdään kortteja, koristeita ja lahjoja. Tammikuussa alkaa ompelukone vetää puoleensa, ja kirpputorien kiertelyn jälkeen tuunaillaan vaatelöytöjä pitseillä, rimpsuilla ja römpsyillä. Keväämmällä alkaa viherpeukaloa pakottamaan, ja kesällä vaan huilaillaan ja nautitaan elämästä ( vaikka täytyyhän sitä tietenkin välillä töissäkin käydä).

Nämä poronsarvet ovat vähän niin kuin sivutuote. Löysin lehdestä risuporon teko-ohjeet ja innostuin niitä tekemään. Kun olin jo viisi vääntänyt, aloin guuglettelemaan, että millaiset ne poron sarvet sitten oikeasti ovat. Vähän harmitti, kun en heti sitä tehnyt. Viidellällä Petterillä oli ihan väärännäköiset sarvet. No mutta JOS TEKISINKIN PELKÄT SARVET… miltähän ne näyttäisivät? Onhan sitä oikeitakin sarvia pelkästään koristeena.

Tällaiset niistä sitten tuli.

Jos haluat itse tällaiset vääntää, (sillä sitä se nimenomaan on) tarvitset oksasakset, ohutta ruskeaa puolalankaa ja noin ranteen vahvuisen nipun n.50 cm pitkiä riippakoivunoksia. Melkein jostain pitäisi löytyä kaadettu vähän iäkkäämpi puu, sillä parhaat oksat kasvavat isojen koivujen latvuksissa. Niin ja tietenkin lehdettömään aikaa.

Tee risuista tiukka nippu, niin että tyvet ovat kaikki samassa kohdassa. Kieputa rautalankaa ympärille n. kolmen sentin matkalta. Jaa sen jälkeen nippu kahteen osaan, A ja B ja ala työstää toista sarvea. Jaa sekin kahteen osaan, niin että erotat reilun sormenvahvuisen nipun ”eteenpäin” C.

Tästä tulee etupuolen pikkusarvi. Voit solmia erotetut niput väliaikaisesti narulla, jotta ne eivät hapsottele toistensa tiellä. Tee erillinen pieni, lyhyempi nippu risuista, ja aseta se pääsarven B ja etusarven C haaraan piirroskuvan 3, nuolen osoittamaan kohtaan (näin haarakohdasta tulee kauniin kaareva).

Jatka nyt rautalangan kieputtamista etusarven suuntaan pari cm. Kun kieputat, väännä risuja samalla haluttuun suuntaan ja kaarevuuteen, koska jälkeenpäin niput eivät enää muotoudu. Erota taas pieni nippu, sarven nystyräksi. Voit kieputtaa haluamaasi pituuteen, ja katkaista oksat nystyrän loppukohdassa, tai kääntää oksat takaisin tulosuuntaan ja kieputtaa uudelleen, jolloin nystyrän päästä tulee pyöreämpi. Lähikuvasta näkyy aika hyvin tämä ero.

Jatka näin kunnes olet saavuttanut halutun mittaisen ja muotoisen etusarven. Kieputtele takaisin ison sarven juurelle ja lähde työstämään sitä ylöspäin. Muista vääntää oikeaan asentoon samalla kun kieputat. toimi näin kaikkien sarvien kohdalla. Ja VOILA ne ovat valmiit!

Sarvien kiinnitystä pohdin jonkun aikaa, ja päätin kiepsaista ympärille palan nahkaa, jotta voin ruuvata nipun kiinni haluamaani paikkaan. Ilman nahanpalasta ruuvin kanta saattaa sujahtaa risujen välistä.

Pienenä ekstrana teetin vielä isälläni taustalevyn sarville.

Lämmintä ja tunnelmallista joulun odotusta kaikille toivottaen
ANNUKKA HEINE

Kiitos Annukalle hauskasta ohjeesta! Oletteko te hyödyntäneet luonnonmateriaaleja askartelussa?