Kyselin perheeltämme mitkä asiat kesälomalla on PAKKO tehdä. Mikä kesälomaan ehdottomasti kuuluu, mitä ilman kesä ei tunnu kesältä? Ja vastaukset olivat aika perinteisiä, kohtuullisia ja toteutettavissa olevia. Kuumailmapallolento sai yhden äänen, mutta sen listaamisesta luovuttiin. Ehkä siitä syystä, ettei kukaan meistä ole eläissään ollut kuumailmapallon kyydissä.

UIMINEN

Mikä kesällä onkaan parempaa kuin uiminen? Ei niin mikään. Ei haittaa vaikka vesi on kylmää, kunhan se on märkää ja sitä on riittävästi. Parasta on, jos samalla rannalla on hyppytelineet, hiekkaranta ja jätskikiska.

LINNANMÄKI

No sanomattakin selvää, että lapset haluavat Lintsille joka vuosi. Joinakin vuosina olemme käyneet Särkänniemessä, mutta meiltä käsin katsottuna Linnanmäki on helposti lähestyttävin ja edullisin huvipuisto. Tässä linkki viime kesän reissuun. Viime vuonna sai itse pyöriä laitteissa oikein urakalla, sillä 3/4 lasta tarvitsi saattajan. Tänä vuonna kaikki taitavat päästä yksinään.

MÖKKEILY

Mökkeily on loman kohokohta kaikessa yksinkertaisuudessaan. Siihen liittyy monia asioita, yhdessä oloa, kiireettömyyttä, hyvää ruokaa, valokuvausta, retkiä, saunomista ja kirppiskierros. Kirppiskierros perheemme  on perinne. Kotona meillä on harvoin aikaa ja mahdollisuuksia koluta kirppareita, mutta lomalla meillä on kumpaakin.

Mökillä käydään kävelyllä, pyöräilemässä ja tänä kesänä ensimmäistä kertaa myös melomassa. Korteniemen perinnetila on myös yksi joka vuotinen vierailupaikka, tänä vuonna meloimme sinne!

PYÖRÄILY

Pyöräily ansaitsee ihan oman kappaleensa, sillä pyörät ovat perheessämme ihan joka päiväisessä käytössä. Lapset pyöräilevät pihalla, mummolaan, saunalle ja huvikseen. Minä ja mieheni vähän vähemmän, mutta kerrallaan pidempiä matkoja. Pyöräily on sopivan hidas, mutta kuitenkin nopea tapa edetä. Ei liian nopea, etteikö ehtisi nauttia maisemista ja tuoksuista, mutta kuitenkin sen verran matkaa edistävä, että on mahdollista nähdä vähän enemmän kuin ihan kävelemällä.

RETKEILY

Me olemme innokkaita retkeilijöitä. Teemme pieniä päiväretkiä lasten kanssa kävellen, pyöräillen tai kuten kuvasta näkyy, meloen! Pientenkin lasten kanssa retkeily onnistuu, kun matka on suhteutettu lapsen jaksamiseen. Ja kun mukana on riittävästi evästä. Ruuan tekeminen luonnossa on elämys ja syöminen katkaisee matkan teon mukavasti. Muistathan kuitenkin, että nuotiontekemiseen tarvitset maanomistajan luvan. Kansallispuistoalueilla nuotiopaikat on merkitty selvästi karttaan.

Kannattaa olla tarkkana varusteita pakattaessa! Jos meinaa tehdä retkellä ruokaa kaasutrangialla, niin kannattaa ottaa kaasu mukaan! Ja tulitikut!

PUUTARHANHOITO

Puutarhanhoito on yksi kesän suosikki puuhista, luonnollisesti. Omien tilusten tarkastelu, kasvun tarkkailu, kukinnan odottaminen. Ehkä jonkin uuden kasvin istuttaminen. Puutarhan hoitaminen on ihanan hidasta ja aikaa vievää puuhaa. Mikään ei tapahdu hetkessä. Kasvit vaativat aikaa, joskus jopa vuosia lähteäkseen kunnolla kasvuun. Puutarhan hoitaminen on terapiaa tälläiselle mulle, heti kaikki nyt tyypille.

RIIPPUKEINUSSA LOIKOILU
Tarviiko tätä oikeasti edes perustella. Otetaan pieni mielikuvaharjoitus. Aurinko paistaa ja tunnet kevyen kesätuulen kasvoillasi. Kuulet puiden huminaa, jossakin kukkuu käki. Makaat pehmeässä kehdossa, joka mukailee liikkeitäsi. Kädessäsi on hyvä kirja. Elämä hymyilee. Loma.

LUKEMINEN

Kuten jo edellä mainittu, lomaan kuuluu olennaisena hyvä kirja. Riippuen perheenjäsenen iästä, se vaihtelee Aku Ankan taskukirjoista Finlandia palkinnon voittajaan. He eivät tiedä mitä he tekevät on tämän kesän valintani. Mutta yhtä hyvin kesälukemisena toimii irtonumerona ostettu Me Naiset, jossa on suosikki radiojuontajani Jaajo Linnonmaan haastattelu.
GRILLAUS JA LETTUJEN PAISTAMINEN

Mökillä kaikki mahdollinen ruoka valmistetaan ulkona. Joko grillaamalla tai muurinpohjapannussa. Lomalla on aikaa kokeilla uusia reseptejä ja muutenkin laittaa ruokaa kiireettä. Monesti suunnittelen mökkiruokaa enemmän kuin kotiruokaa, monestakin syystä. Kun mökillä ei ole sähköjä eikä kunnollisia kylmäsäilytystiloja, täytyy ruokia suunnitella jo ihan säilytysteknisistä syistä. Toisaalta kekseliäisyydellä ja Glorian ruoka ja viini lehden avustuksella kesämökillä syntyvät todelliset gurmee herkut. Grilli antaa ruokaan oman makunsa ja ulkoilmassa syöminen vain parantaa elämystä.

Juuri tälläkin hetkellä ribsit maustuvat kaivossa.

MANSIKOIDEN JA MUIDEN KAUDEN HERKKUJEN SYÖMINEN

Tämä liittyy edelliseen kohtaan, mutta on kuitenkin tärkeä mainita omanaan. Suomen satokausi on lyhyt, mutta sitäkin maukkaampi. Kesällä meillä on mahdollisuus nauttia tuoreesta, lähellä tuotetusta ruuasta. Ja se mahdollisuus kannattaa käyttää. Ihan vielä mansikka kausi ei ole alkanut, mutta kun näin käy, niin voitte olla varmoja, että meidän perheessä syödään mansikkaa. Kaksin käsin.

Miltä meidän lista kuulostaa? Mitä lisäisit listaan? Unohtuiko jotain? Vai ottaisitko jotain pois?