Terveisiä hiihtolomalta! Lähdimme arkea karkuun mökille. Vaikka ohjelmassa ei ole mitään suurempaa spektaakkelia, tuntuu pelkkä maiseman vaihdos virkistävältä. Ja entäpä aurinko! Se vasta tuntuukin piristävältä pitkän ja pimeän talven jälkeen.

Parasta mökillä on mielestäni se, että perhe on yhdessä, halusi tai ei. Mökkimme ei ole kovin iso, ainakaan kuusi henkiselle perheelle. Lapset nukkuvat parvella ja me erillisessä makuuhuoneessa, muuten tila on yhtä isoa tupaa. Sähköä on käytössä rajallisesti, joten pelaaminen, tv:n katselu ja datailu on rajoitettua. On pakko keksiä muuta tekemistä.

Mökillä kaikki on hankalempaa. Mökki lämpiää puulla, tiskit tiskataan käsin. Ruuan laitto vaatii enemmän ponnistelua kuin kotona. Tilat ovat ahtaammat, joten ne on pidettävä siistinä jo siitäkin syystä, että sohvalle mahtuu muutakin kuin likaisia vaatteita.

Kaikkien panosta tarvitaan siihen, että mökkeily on kivaa. Jokainen joutuu osallistumaan. Isommat lapset osaavat tiskata, pienemmät voivat lakaista ja hakea puita. Jokainen voi osallistua lumitöiden tekemiseen ja mökin lämmitykseen. Mökillä harjoitellaan elämän perustaitoja, selviytymistä.

Jokainen lapsi oppii tekemään tulet takkaan, käsittelemään tulta oikein ja turvallisesti. Kaikki tietävät, että ylimääräiset sotkun tekeminen tarkoittaa ylimääräistä siivoamista. Lapset oppivat, että elämänlaadun kannalta on tärkeää pitää mökki lämpimänä ja siihen tarvitaan kuivia puita.

Vaikka moni asia mökillä on haastavampaa kuin kotona, niin se on samalla hauskempaa. Kuten vaikka ruuan laitto. Puuhellalla ja grillillä kokkailu on oma taitonsa. Lapset ovat miellellään mukana ruuanlaitossa silloin kun se on koko perheen yhteinen projekti, ei kiireellä valmistuva hätäinen polttoaine.

Kaiken kaikkiaan lapset osallistuvat mökillä yhteisiin töihin helpommin ja mieluisammin kuin kotona. Ehkä juuri siksi, että mökillä on enemmän aikaa tehdä yhdessä perusasioita. Kenenkään aika ei kulu facebookin kyttäämiseen, hoitamattomien asioiden murehtimiseen eikä puhelimen räpläämiseen. Jostain syystä aikaa tuntuu mökillä olevan enemmän kuin kotona vaikka elämän perusedellytysten ylläpito vaatii monin kertaisesti työtä.

Onko teillä vastaavaa kokemusta?