Kyllä sen ymmärrän.

Lapset olivat viime viikonlopun vanhempieni kanssa kylpylässä Virossa. Oikeastaan jo perjantaista lähtien, kun kaikki ottivat yhden päivän lomaa koulusta reissun takia. Olin itse poissa koko sunnuntai illan. En siis ollut maanantai aamuna nähnyt lapsiani kolmeen päivään.

Heräsin aamulla ihan pirteänä ja herätin lapset hyväntuulisena uuteen aamuun. Laittelin kahvit kiehumaan ja nostelin aamupalatarvikkeet esille. En tarkalleen ottaen tiedä missä kohtaa alamäki alkoi, mutta siinä vaiheessa kun huomasin näin käyneen ei mitään enää ollut tehtävissä.

Yksi lapsista ei löytänyt housuja, joten hän päätti olla ilmoittamatta siitä kenellekkään ja mönkiä sen sijaan takaisin sänkyyn. Yhden paita oli märkä, koska se oli unohdettu ripustaa kuivumaan. Kouluun ei voinut mennä missään muussa paidassa, joten esiteini lähtee kouluun märässä paidassa tai ei ollenkaan. Yksi haahuilija ei sadannesta kehoituksesta huolimatta alkanut pukea ulkovaatteita. Yhdellä oli koulussa tietenkin kaiken kukkuraksi herkkupäivä, jonka eväitä ruvettiin taikomaan samaan aikaan kun yhtä käsketään sadatta kertaa aamupalalle esiteini vaiheidensa keskeltä, yhtä houkutellaan alas sängystä ylipäätään lähtemään kouluun, yhtä motivoidaan pukemaan ja yhtä rauhoitellaan, ettei se enää enempää ärsyttäisi niitä muita, jotka yrittävät selviytyä.

Lopputulos oli se, että kaikki lapset lähtivät itkien kouluun. Kun lopuksi yritin rauhan eleenä toivottaa hyvää koulupäivää, niin vanhin poikani katsoo minua silmiin ja sanoo “äiti, tää on sun syytä”.

Eläköön hyvä vanhemmuus.