Kreikkalaistyyppinen makea filopiirakka vie ajatukset Välimerelle, Kreikkaan. Kanelia, kardemummaa, appelsiinia ja hunajaa. Oliivipuita, meri, vuoristo. Oi, mun matkakuume alkaa nostaa päätään.

Olen käynyt Kreikassa monta kertaa ja sieltä minulle tärkeimmäksi paikaksi nousee Kreeta. Sinne ovat myös sijoittuneet monet elämäni merkittävät reissut. Yksi niistä oli perheemme ensimmäinen ihan oma ulkomaanmatka 80-luvun lopussa. Täytin silloin joko 10 tai 11 -vuotta. Emme ole päässeet tästä yksimielisyyteen. Omasta mielestäni täytin 11, vanhempieni mielestä 10. Kummin vain, sain lahjaksi upean seikkailun, jäätelöannoksen ja Kreikkalaisessa illassa vielä pääsin kultatuolissa koko ohjelman keskipisteeksi. Salakuljetimme veljeni kanssa hotellilta makkaraa veneen alla asuville koiranpennuille ja melkein hukuin kun jäin jumiin rannan aallokkoon. Myöhemmin palasin Kreetalle kun teimme ensimmäisen yhteisen ulkomaan matkan silloisen poikaystäväni, nykyisen mieheni kanssa. Meillä oli vain liput Ateenaan ja sieltä jatkoimme matkaamme saarelta toiselle, päätyäksemme Kreetalle. Loppu onkin historiaa.

Kreetalla olen käynyt sen jälkeenkin tasaisin väliajoin. Olen käynyt siellä opiskelemassa valokuvausta pariin otteeseen, sen lisäksi, että Kreeta on ollut erinomainen työmatkakohde. Lue lisää Kreetan matkoistani täältä ja täällä.

Kreikkalaistyyppinen makea filopiirakka

Kreikkalaistyyppinen makea filopiirakka

Tarvikkeet:

 • 10 filotakina levyä
 • 60g voita, sulatettuna
 • ¼ tl kanelia + kanelitanko kastikkeeseen
 • ¼ tl kardemummaa + muutama kardemumman siemen kastikkeeseen
 • yhden appelsiinin kuori
 • 1 vanilijatanko, puolitettuna, siemenet käytetään
 • 350 ml maitoa
 • 3 munaa
 • 95g sokeria
 • 2 rkl hunajaa
 • 150g pistaasipähkinöitä, pilkottuna

Tee näin

 1. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Vuoraa leivinpaperilla ja voitele 20 cm uunivuoka.
 2. Levitä filotaikina levyt ja aseta niiden päälle kostea pyyhe, jotta ne eivät kuivu. Ota levyt käsittelyyn yksitellen, voitele ne runsaalla voilla ja kokoa levy rosetiksi. Laita rosetti keskelle vuokaa ja voitele sitten muut filotaikina levyt ja asettele niistä tekemäsi rosetit keskimmäisen ympärille.
 3. Voitele rosettien päältä runsaalla voilla ja ripottele päälle kanelia ja kardemummaa. Paista uunissa 25-30 minuuttia.
 4. Tee sillä välin soossi. Laita kattilaan maito, kanelitanko, kardemumman siemenet, vanilijatanko siemenineen ja anna kiehahtaa. Siivilöi hieman jäähtynyt maitoseos.
 5. Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Kaada lämmin maito munien joukkoon hiljalleen, koko ajan vatkaten.  
 6. Ota kakku uunista ja kaada kastike taikinan päälle. Raasta päälle appelsiinin kuori. Paista vielä 30 minuuttia niin että kastike jähmettyy.
 7. Ota kakku uunista ja pirskota päälle hunajaa ja pistaasia.
 8. Kakku maistuu parhaalta tuoreeltaan.