KAUPALLISESSA YHTEISTYÖSSÄ: Forestfoody

Forestfoody on kauppapaikka tuotteille, jotka ammentavat inspiraationsa Suomen luonnosta. Valittavana on kaikkea herkuista kosmetiikkaan ja villiyrttiretkiin.

Olen tänä kesänä innostunut uudella tavalla luonnon antimista. Lapsesta saakka olen käynyt sienessä, rakastanut marjoja ja nauttinut metsässä samoilusta. Tänä vuonna olen kuitenkin siirtänyt kiinnostukseni nextille levelille niin sanotusti. Kävin nimittäin kauppayrttipoimijakoulutuksen, joka antaa minulle nyt pätevyyden poimia ja myydä 16 eri luonnonkasvia. Luonnontuotteita hyödyntääkseen ei kuitenkaan tarvitse käydä mitään virallista koulutusta, vaan riittää että omaa riittävät taidot käyttämiensä kasvien tunnistamiseen.

Opi tunnistamaan ja hyödyntämään luonnonkasveja

Forestfoodyn kautta osaajat ja tekijät kohtaavat kuluttajat. Voit esimerkiksi varata villiyrttiretken, jonka avulla pääset alkuun omassa harrastuksessasi. Osallistuin villiyrtti kävelylle, joka järjestettiin Helsingin Mustikkamaalla. Retken aikana sai perustiedot 7 eri kasvista, niiden tunnistamisesta, poiminnasta ja käytöstä. Lisäksi retken päätteeksi pääsimme maistamaan ohjaajana toimineen Riikka Rängmannin loihtimia villiyrttiherkkuja. Onneksi saimme mukaamme kerkkämisun ohjeen, sillä siinä on resepti, joka kääntää paatuneimmankin villiyrttiskeptikon mielen!

Vaikka useimmat kävelyn aikana tunnistamamme kasvit olivat minulle entuudestaan tuttuja, inspiroi kävely silti kokeilemaan tuttuja kasveja uudella tavalla. Sen lisäksi, että porukassa on aina hauskempaa. Helsingin lisäksi kävelyitä on saatavilla ainakin Uudellamaalla, Raaseporissa ja Oulussa. Katso tarkemmat tiedot nettisivuilta.

Kurssien ja retkien lisäksi Forestfoodyn kautta voi tilata kirjoja, joiden kanssa omaa makumatkaa voi aloitella. Yhteistyön tiimoilta kartutin omaa kirjahyllyäni Villiyrtit -hyvinvointia kotikulmilta kirjalla.

Luonnonkasvien hyödyntämisessä tärkeintä on tunnistaa keräämänsä kasvit. Erilaisista kirjoista ja oppaista saa hyvin apua, mutta mielestäni helpointa ja varminta on opetella uuden kasvin käyttäminen asiantuntevan oppaan kanssa. Tunnistamisen lisäksi on tärkeää tietää milloin ja mistä kasveja saa ja kannattaa kerätä.

Puhtaita raaka-aineita ja huumaavia tuoksuja

Olen villiyrtti innostukseni myötä todennut myös sen, että kaikkeen ei oma aika riitä, vaikka intoa ja osaamista olisikin. Keväällä ja alkukesästä suurin osa luonnonantimista kasvaa keruuvaiheeseen samanaikaisesti. Olisi ihanaa, että kotoa löytyisi vähän kaikkea, niin teeaineksia kuin kosmetiikkaankin soveltuvia luonnonkasveja. Forestfoodystä voi myös ostaa valmiiksi kerättyjä villiyrttejä ja tai niistä tehtyjä tuotteita. Erityisesti itselle vieraampia kasveja voi huoletta kokeilla, kun niiden keruusta on huolehtinut koulutettu kerääjä.

Minä päädyin tilaamaan kuivattua kehäkukkaa, sillä vaikka sitä kasvaa omassa puutarhassani, se on vasta aloittanut kukintansa ja tarve on nyt. Lisäksi tilasin kahta erilaista kuorinta-ainetta: vadelma-sokeri ja koivu-merisuola. Ja miten huumaava tuoksu näissä onkaan! Erityisesti tuota vadelma scrubia tekisi mieli syödä suoraan purkista.

Kaupasta saa myös suoraan suuhun pantavaa, kuten esimerkiksi herkulliset mesiangervomarmeladit, ja runsaasti erilaisia mausteita.

Tavoitteeni on pikkuhiljaa kasvattaa omaa osaamistani niin poiminnan kuin käytönkin suhteen. Mitä enemmän luonnonyrteistä oppii, sitä enemmän ymmärtää kuinka vähän hyödynnämme luontoäidin tarjottavia.

Toivon Forestfoodylle kaikkea hyvää heidän tavoitteessaan tehdä kotimaisia pienyrittäjien tuotteita tunnetuksi ja levittää luonnontuotteiden ilosanomaa!