Luumujuustokakku piparipohjalla on mun pravyyrini, jonka teen joka vuosi joulunpyhien jälkkäriksi. Emme yleensä syö jälkiruokaa aattona, vaan vasta joulupäivänä, kun koko suku kokoontuu yhteen. Tai lähes koko suku. Tänä vuonna meitä oli yhteensä 20 henkeä saman pöydän ääressä syömässä.

Tyylilleni uskollisena olin tosin laskenut, että meitä olisi 18 ja kattanut pöydät sen mukaisesti. Siinä sitten kun ihmiset istuivat alas, huomasimme, että kas, kaksi on ilman paikkaa. Onneksi hätä ei ole tämän näköinen ja istutimme osan sohvapöydän ääreen.

Omilla mummoillani alkaa jo terveys ja muisti reistailla ja siinä yhdessä lounastaessamme ei voinut olla ajattelematta, että ei varmaan enää montaa yhteistä joulua ole edessä. Mummelit eivät enää oikein muista keitä me muut olemme, joten aina pitää esittäytyä niin, että kertoo kuka on ja kenen tyttöjä ja kuinka monta lasta. Joululahjaksi hommasin mummoille seinäkalenterit, joissa on joka kuussa meidän perheen kuvia ja alla tekstit keitä kuvissa esiintyy.

Mummojeni lisäksi meillä oli kylässä lasteni mummot, minun ja mieheni sisarukset, enoni vaimoineen ja ne perhekoti Vipusen asukkaat, jotka eivät olleet sukulaistensa luona kyläilemässä. Eli melko sekava seurakunta etten sanoisi.

Luumujuustokakku | juustokakku | joulu | joululeivonta | leivonta | kakku

Luumujuustokakku syntyy perinteisesti ilman ohjetta, vähän sen mukaan kuinka paljon luumumarmelaadia on jäänyt yli joulunajan torttubisneksistä. En myöskään ole turhan tarkka tuorejuuston ja rahkan suhteesta, mutta oma kakkuni on aina mielummin happaman kuin makean puolella. Jos siis haluat, lisää seokseen sokeria maun mukaan.

Luumujuustokakku

Luumujuustokakun pohja

175 g piparkakkuja
75 g voita

Luumujuustokakun täyte

400 g maustamatonta tuorejuustoa
500g maitorahkaa
2 prk luumumarmeladia (300 g)
3 dl vispautuvaa kermaa
puolikkaan sitruunan mehu
5 liivatelehteä
(2 dl) sokeria

Valmista pohja. Laita piparit monitoimikoneen kulhoon ja aja hienoksi leikkuuterällä. Sulata rasva, lisää kulhoon ja aja tasaiseksi. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija noin 23 cm) pohjan ja reunojen väliin. Painele pipariseos vuoan pohjalle.

Valmista kakun täyte. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita tuorejuusto, rahka, (sokeri) ja luumumarmeladi keskenään. Vaahdota kerma. Kuumenna kahvi tai sitruunamehu kattilassa. Purista liivatelehdet kuiviksi ja sulata ne kuumaan nesteeseen. Kaada liivateseos täytteeseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää kermavaahto tuorejuustoseokseen kevyesti nostellen.

Tasoita täyte vuokaan piparipohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli. Irrota kakku vuoasta ja nosta tarjolle. Koristele kakku pipareilla.

Luumujuustokakku | juustokakku | joulu | joululeivonta | leivonta | kakku