Gluteenittomat blinit valmistetaan tattarijauhoista. Blini on pinnalta rapea, mutta sisältä kuohkea kullanruskea lätty. Täydellisessä blinissä maistuu hapatettu tattaritaikina, se paistetaan kirkastetussa voissa ja nautitaan (lähes) suoraan pannusta. Kun käyttää sopivan kokoista pannua, ei kovin montaa bliniä jaksa syödä.

Meillä blinit ovat alkutalven perinne. Ne nautitaan usein mädin, smetanan ja sipulin kera. Itse rakastan hunajan ja suolakurkun yhdistelmää.  Se on helppo ja hyvä lisuke. Suolakurkut pitää vain pilkkoa ja nostaa hunaja purkki pöytään. Ihan sairaan hyvää. Sienisalaatti olisi myös ollut pop, mutta meidän suolasienet on syöty jo aikaa sitten, eikä meikäläisen sienestäjän ego kestä sienten ostamista kaupasta. Tänä vuonna tein blinien kaveriksi kylmäsavulohi lisukkeen. Ei huono sekään.

Pelkistä tattarijauhoista tehdyt blinit ovat luontaisesti gluteenittomia. Joissakin ohjeissa tattarijauhojen lisäksi laitetaan vehnäjauhoja, mutta minusta tämä on hyvä ohje, joka maistuu vaikka ei gluteenitonta ruokavaliota noudattaisikaan.

Olen paistanut blinejä myös lettupannulla, sellaisella missä pystyy paistamaan useamman letun samaan aikaan. Blinien paistoon kannattaa varatakkin useampi pannu, etenkin jos syömässä on enemmänkin jengiä. Vaikka blinit maistuvat parhaalta suoraan pannusta, voi niitä myös paistaa varastoon ja laittaa blinit uuniin folion alle.

Gluteenittomat blinit

Gluteenittomat Blinit

n. 10 kpl

4 dl turkkilaistajogurttia
20 g hiivaa
2 1/2 dl Tattarijauhoja
1 tl sokeria
1 1/2 dl kuumaamaitoa
1 tl suolaa
1 rkl voi sulaa
1 keltuainen
1 valkuainen

Lämmitä jogurtti tai kermaviili kädenlämpöiseksi, liuota siihen hiiva ja sekoita joukkoon tattarijauhot ja sokeri. Anna taikinan kohota 1-2 tuntia huoneenlämmössä tai tee taikina kylmään nesteeseen ja anna käydä pidempäänkin, esim. yön yli viileämmässä (jääkaapissa). Sekoita ennen paistamista taikinaan kuuma maito, suola, voisula, keltuainen ja vaahdoksi vatkattu valkuainen viimeisenä. Paista taikinasta blini- tai ohukaispannulla kirkastetussa voissa miedolla lämmöllä paksuhkoja blinejä.

Kylmäsavulohiviettelys

400 g kylmäsavustettua kirjolohta
1 kpl punasipulia
nippu tuoretta tilliä
200 g ranskankermaa
200 g kermaviiliä
suolaa ja pippuria maun mukaan

Leikkaa lohiviipaleet pieniksi suikaleiksi. Kuori ja hienonna punasipulit. Sekoita kaikki kylmäsavulohiviettelyksen aineet kulhossa sekaisin ja anna maustua jääkaapissa tunnin verran.
Gluteenittomat blinit

Miten teille maistuu blinit?