Meillä erityisesti lapset tykkäävät käyttää ketsuppia ja itsekkin käytän ketsuppia mausteenomaisesti ruokaa laittaessani. Ketsuppi kuitenkin sisältää paljon sokeria ja säilöntä aineita ja nyt tomaattisesongin aikaan ei ole temppu eikä mikään tehdä omaa ketsuppia. Silloin ainakin tietää mitä siinä on! Olen joka kesä tehnyt tuoreista tomaateista omaa ketsuppia, mutta koska laitan sokeria paljon vähemmän kuin ohjeissa keskimäärin, en ole uskaltanut säilöä ketsuppia talvenvaralle. Toisaalta ketsuppi säilyisi hyvänä pakastimessa, ainakin näin oletan. Täytyy fundeerata tätä hieman pidemmälle.

 

Itse tehty ketsuppi

1 kg kypsiä tomaatteja
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
sipaus oliiviöljyä
1 punainen paprika
1/2 dl kookossokeria / steviaa maun mukaan
2 dl tummaa balsamico etikkaa
2 tl suolaa
1/4 tl kanelia
1/4 tl cayennepippuria
1/4 tl valkopippuria
1/4 tl kardemummaa
1/4 tl neilikkaa

Pilko ja kuori sipulit. Kuullota niitä hetki oliiviöljyssä. Pilko tomaatit ja paprika ja poista kannat. Lisää tomaatit ja paprika sipulin sekaan. Lisää joukkoon balsamico ja sekoittele ahkerasti, ettei seos pala pohjaan. Lisää muut ainekset kattilaan ja anna kiehua 1-2 tuntia. Soseuta massa sauvasekottimella. Tarkista maku. Erityisesti jos haluat tehdä kokonaan sokeritonta ketsuppia, niin kannattaa lisätä steviaa varovaisesti välillä maistaen. Jos haluat ihan tasaista ketsuppia, siivilöi ketsuppi.