Muistan kun

valakalla solakalla
talvisäällä merijäällä.
Isä eessä kalareessä
Vapajalle apajalle
hailin hakuun, kalan makuun
tottunut kun oltiin kaikki,
Huovarille suovarille matkattiin.

Kylän väki vaivan näki,
tuurapeli välähteli.
Potkemista, sotkemista,
naru jääty; karu sääty
kalastajan ammatti on.
Siihen kyl ei moni pääty,
tilipussi se on aina varmempaa.

Kalareessä Pikku-Veikko kurkki,
päällä isän turkki, iloisena urkki.
Lokero kuin karamellipurkki,
merituulen kyllä piti loitolla.

Pyydykset kun korjaili ja vahti,
ol jäässä Suomenlahti, leivän antoi ahti
Reet kun täyttyi, alkoi kalarahti,
Viipurissa silkat ne kaupattiin.

Savukala hyvä kala,
kapakala makupala,
eipä voita ihanoita
silakoita, vilakoita.
Merivettä, perunoita,
sekaan suolaa, hiukan voita;
sehän se on nuotta miehen sapuskaa.

 

Arvaattekin varmaan jo missä on oltu. Silakkamarkkinoilla. Itse en edes ole mikään suuri silakoiden ystävä, olen oikein opettelemalla opetellut syömään niitä. Siis vähän samalla lailla kun olen joskus yrittänyt opetella juomaan kaljaa. Niin että maku neutralisoituisi ja sitä kautta rupeaisi pitämään siitä. Kaljan kohdalla luovutin. Hyötysuhde ei ollut riittävä. Olen selvinnyt yli 30 vuotta elämästäni ilman olutta, joten selvinnen jatkossakin. Sama tuntuu pätevän silakoihin.

Silkkamarkkinoilla on vaikka mitä muutakin kuin silakkaa. Oma herkkuni on lohipalvi, jota löytyy monissa eri maku vaihtoehdoissa. Tykkään eniten perinteisestä tilillä maustetusta, mutta palvia löytyy niin chilillä, pippurilla kuin aurajuustollakin maustettuna. Lisäksi silakkamarkkinoilta on mahdollisuus ostaa muita saariston herkkuja. Tyrniä monessa muodossa sekä saaristolaisleipää. Minä päädyin tällä kertaa aitoon, juureen leivottuun ruisleipään. Nam!

Silakkamarkkinat ovat yksi Perhekoti Vipusen vuosittaisista retkikohteista. Tapahtuma kuuluu syksyyn. Arkena, keskellä päivää torilla on helppoa liikkua, mutta tunnelma on kohdillaan. Tietysti retkeen kuuluu myös ruokailu. Tänä vuonna söimme herkullista lohikeittoa vanhan purjelaivan sisällä ja se jos mikä oli tunnelmallista. Tapoihin kuuluu, että seuraavana päivänä sitten syödään markkinoilta ostettuja tuliaisia, silakoita.

Oletteko te käyneet silakka markkinoilla? Tai kuuluuko syysperinteeseenne jokin muu tapahtuma?