Lakulimppu on mehevä, makea ja maistuu esimerkiksi Järkisärjen tai graavatun kalan seurana. Ja jopa minä, joka harvoin tulen toimeen hiivan kanssa, sain limpun onnistumaan. Lisäksi unohdin valella limppua siirappiliemellä paiston loppuvaiheilla, mutta hyvältä lakulimppu maistui siitä huolimatta.

Lakritsan käyttö on muutenkin nyt ruuanlaitossa aika pop. Olen törmännyt useisiin ohjeisiin, joissa lakritsaa on kätetty mitä mielenkiintoisimmissa yhteyksissä. Itse innostuin lakulimpun myötä kokeilemaan lakumutakakkua. Ohje on tulossa tänne blogiinkin!

Lakulimppu

Lakulimppu herätti kiinnostukseni kun sain maistiaiset siitä kyläillessäni ystävilläni. Minulle tarjoiltiin siivu lakulimppua Järkisärjen kanssa ja ihastuin päätäpahkaa molempiin. Järkisärki tarttui mukaan Helsingin kauppahallista, mutta limppua varten oli ruvettava tosi toimiin. Säikähdin hieman kun huomasin ohjeessa olevan hiivan, mutta kumma kyllä onnistuin oivallisesti! Limppu oli helppo tehdä, sillä käytännössä aineet vain sekoitetaan keskenään ja annetaan kohota.

Paistoin limpun kotona ja pakkasin sen leivinpaperissa mukaan mökille. Pieni tekeytyminen leipomisen ja syömisen välillä vain paransi limpun makua, joten suosittelen leipomaan limpun päivää tai paria aikaisemmin kun se on tarkoitus nauttia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Lakulimppu

Ainekset

100 g lakritsia
5 dl appelsiinitäysmehua
50 g tuorehiivaa
1 dl Muscovadosiirappia
2 tl suolaa
1 rkl lakritsijuurijauhetta
1 ½ dl ruisleseitä
2 dl ruisjauhoa
5 dl vehnäjauhoa

Siirappivesi

2 rkl Muscovadosiirappia
2 rkl vettä

Valmistusohje

Hienonna lakritsipalat veitsellä silpuksi.
Lämmitä appelsiinimehu kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva ja liuota sekoitellen. Lisää hienonnetut lakritsipalat, siirappi, suola, lakritsinjuurijauho, leseet ja jauhot. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa leivinliinalla peitettynä 1 tunti. Kaada taikina voideltuun pitkämäiseen leipävuokaan (til. 1½ l) ja anna kohota vielä puoli tuntia.
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sekoita siirappi ja vesi keskenään.
Paista leipä uunin alatasossa noin tunti. Voitele paiston loppuvaiheessa siirappivedellä.
Vinkki! Lakritsisilppu leikkaantuu helpoiten lakumatosta. Leikkaa matosta pitkiä ohuita suikaleita ja hienonna ne silpuksi. Lakun hienontaminen helpottuu, kun pyörittelet tahmeat pinnat vehnäjauhoissa.

 

Alkuperäinen ohje Glorian ruoka ja viini.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Oletteko te innostuneet lakritsista? Missä olette käyttäneet lakua, vai eikö laku innosta ollenkaan?