Mehevä Taatelikakku on sellainen jouluklassikko, jonka arvon olen tajunnut vasta aikuisiällä. Sen maku vain paranee, kun se saa rauhassa tekeytyä, joten kiireellä ei leivonta hommiin kannata ryhtyä. Mehevä Taatelikakku sopii myös hyvin ruokalahjaksi. Se sopii joulua ennen leivottavaksi ja sen voi ottaa esille joulunpyhinä, kun pahin suklaa ähky on jo takanapäin. Mehevä taatelikakku on vähän niin kuin jouluperinteiden ruumiillistuma. Lähes samalla reseptillä taatelikakkua on tehnyt äitini, mummoni ja varmaan sukuni naiset kautta aikain. Itse kostutan kakun portviinillä, se antaa kakkuun viimeisen silauksen. Portviinin voi joko korvata appelsiinimehulla tai jättää kokonaan pois.

Olen tänä vuonna jopa miettinyt, että hankkisin pienempiä kakkuvuokia ja leipoisin taatelikakkuja lahjaksi. Söpöt pienet kakut olisi helppo pakata sievästi ja liittää mukaan itse tehty kortti.

Mehevä Taatelikakku Mehevä Taatelikakku

MEHEVÄ TAATELIKAKKU

Tarvikkeet:

200-250 g kuivattua taateleita
2 dl vettä
200 g voita
2 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 dl ranskan kermaa
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa

KOSTUTUSLIEMI
1 dl portviiniä
0.5 dl vettä
2 rkl sokeria

voita ja vehnäjauhoja/korppujauhoja kakkuvuoan jauhottamiseen

Tee näin:

1. Murra taatelit pieniksi paloiksi ja laita kattilaan yhdessä veden kanssa. Keitä pehmeiksi ja ota kattila liedeltä. Lisää joukkoon voi ja anna sulaa taateleiden sekaan. Sekoittele seos pehmeäksi.

2. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri ilmavaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vaniljasokeri ja ranskankerma. Sekoita sooda vehnäjauhoihin ja lisää jauhoseos taikinaan.

3. Kaada taateli-voiseos kahdessa erässä muun taikinan sekaan ja sekoittele vielä tasaiseksi.

4. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun 1,75 litran kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin tunti. Kakku on kypsä, kun kakkuun painettuun tikkuun ei tartu taikinaa.

5. Kiehauta kostutusliemi. Kumoa jäähtynyt kakku ja kostuta se liemellä. Säilytä taatelikakku viileässä peitettynä, jolloin sen maku paranee ja tiivistyy.

Kakku säilyy mehevänä jääkaapissa folioon käärittynä ja sopii hyvin pakastettavaksi.

 

PS. Muita mukavia joulukalentereita löydät mm. näistä blogeista:

Viimeistä murua myöten
Kokit ja potit
Köökistä kajahtaa
Unelmaa leipomassa
Pullahiiren leivontanurkka
Mama Gastro
Meanwhile in Longfield
Kaikki paketissa
Pikkumurusia
Dr. Sugar
Maistuu makialle

Onko sinulla omassa blogissasi joulukalenteri tai seuraatko joulukalenteria, joka puuttuu listasta? Saa vinkata!

 

Tervetuloa Ku ite tekee blogin joulukalenteriin. Joulukalenterissa myös blogini lukijat pääsevät ääneen ja jakavat omia jouluisia ohjeita ja reseptejä. Kannattaa siis käydä päivittäin katsomassa uudet jouluiset ideat!

joulukalenteri2016