Kalakeitto kylmäsavulohella muuttaa tutun keiton vähän fiinimmäksi versioksi. Kun liemeen vielä sujauttaa koskenlaskijaa, niin avot, siinä on kalakeitto vailla vertaa.

Mä rakastan kunnon kermaista lohikeittoa, voisin jopa kutsua sitä yhdeksi lempi ruuistani. Siihen kylkeen vähän itse leivottua leipää, niin maku nautinto on taattu. Hyvä lohikeitto ei välttämättä vaadi kovin monimutkaista reseptiikkaa, riittää kun raaka-aineet ovat laadukkaita ja hyviä.

Kesällä kalakeittoon tulee laitettua laajempikin skaala erilaisia kasviksia, kun taas talvisin saatan mennä porkkana-peruna-sipuli linjalla. Myös fenkoli sopii hyvin kalakeittoon, kannattaa kokeilla.

Kalakeitto kylmäsavulohella syntyi spontaanisti kalakeittopäivän kunniaksi. Jota siis vietettiin jo 13.2.

Kalakeitto kylmäsavulohella

Kalakeitto kylmäsavulohella

300g kylmäsavulohta
1 rkl Öljyä
N. 500g Perunoita
1 porkkana
1 fenkoli
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl öljyä
1 l kalalientä
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
fenkolinsiemeniä
1 laakerinlehti

1 rkl valkoviinietikkaa
1 pkt Koskenlaskija sulatejuustoa
1⁄2 ruukku persiljaa

Kuori perunat ja porkkana sekä lohko ne. Suikaloi fenkoli ja hienonna sipulit. Hienonna persilja.

Kuumenna kattila ja kuullota kasviksia öljyssä hetki. Lisää kalaliemi ja mausteet. Keitä noin 15 minuuttia kannen alla tai kunnes perunat ovat kypsiä.

Lisää keittoon koskelaskijasulatejuusto pieninä kuutioina, kun juusto on sulanut, lisää kylmäsavulohi ja hienonnettu persilja. Tarkista maku.

Kalakeitto kylmäsavulohella

Jos kylmäsavulohi maistuu, niin kannattaa kokeilla Flammkuchen pinaatilla ja kylmäsavulohella. Nimestään huolimatta kyseessä on kelpo herkku, joka onnistuu hyvin vaikkapa kaupan valmiista lehtitaikinasta.