Puutarhan nykytilanne:

Siitä on nyt muutama vuosi kun hankimme kasvihuoneen. Sillä hetkellä varat ja ymmärrys riittivät Bauhaussin pienimpään kasvihuoneeseen, joka tottakai laitettiin sen kummempia pohtimatta alakerran suurien ikkunoiden eteen. Lattia on kiveä, joka imee muurahaisia itseensä kuin sokeri. Kokonaisuudessaan mökki on niin pieni, että puutarhurin lisäksi sinne mahtuu korkeintaan yksi koira, toisen kanssa voi tulla jo ahdasta.

Istutukset kasvihuoneessa on ruukuissa. Ruukut olen joutunut nostamaan erilaisilla laudankappaleilla ylös lattiasta, juuri noiden edellä mainittujen muurahaisten takia. Ruukkujen lisäksi kasvihuoneeseen mahtuu pieni pöytä työskentelyyn. Pihamme muodostuu sinne tänne ripotelluista elementeistä, kukkapenkeistä, omenapuista, marjapensaista ja keskellä pihaa töröttävästä kasvihuoneesta.

Olen istuttanut joka vuosi uusia perennoita pihalle sen kummemmin miettimättä mikä menestyy ja mikä ei. Joka kevät olen yhtä yllättynyt siitä mitä mistäkin nousee. Takuu varmoja ovat pionit ja laukat. Joka vuosi peurat ja kanat verottavat osan kasveista. Ja osa ei kestä huoletonta puutarhan hoitoani.

Puutarha unelmia:

Nyt kun lunta on enää alle metri maassa, olen ryhtynyt haaveilemaan uudesta isommasta kasvihuoneesta, sen ympärille levittäytyvistä kasvulavoista. Hyötypuutarhasta, joka samaan aikaan oli kaunis ja no, hyödyllinen. Siihen tarvittaisiin puurunkoinen kasvihuone ja tarkoin suunniteltu viljelylaatikko layout. Ehkä kaksi L:n muotoista laatikkoa, joiden sisällä olisi muutamia pienempiä laatikoita. Peurojen takia koko hyötypuutarha olisi aidattu

Kasvihuoneessa kasvattaisin tomaattia, paprikaa, kurkkua, munakoisoa, salaattia ja yrttejä. Kasvulavoille pääsevät porkkana, pavut, punajuuri, keltajuuri, salaatti, brokkoliini, sipulit, purjo, kukkakaali, palsternakka ja lehtikaali. Sekaan istuttaisin kukkia. Samettikukkaa ja kehäkukkaa, hyötykasveja suojaamaan ja toisaalta myös houkuttelemaan pölyttäjiä.

Itse puutarha olisi runsas. Ja kukkiva. Vehreään keitaiseen kuljettaisiin polkua pitkin, kentien portin läpi. Portin, joka olisi tehty luonnonpuusta ja se olisi peittynyt kärhöillä. Hyötypuutarha ja kukkapuutarha olisivat sulassa sovussa toistensa kanssa. Pionit kukkisivat läpi kesän. Ja puutarhassa kulkiessa löytäisi koko ajan uusia kukkia, joita ei aluksi ollut huomannutkaan. Ja ikkunoiden alla olisivat valtavat kesäkukka istutukset. Pihan perällä olisi kaunis aita.

Haaveitteni tueksi olen kerännyt kuvia Pinterestiin. Olen jopa löytänyt nimen haaveilemalleni puutarha tyylille. Se on cottage garden.

Cottage garden

Cottage Garden tyyli näyttää siltä, että kukat on istutettu sinne minne ne sattuvat mahtumaan ja niiden on annettu taistella keskenään elintilasta. Todellisuudessa tällaisen rehevyyden vaikutelman luominen vaatii huolellista suunnittelua. Välistä voi löytyä syötäviäkin kasveja. Tyylisuunta alunperin pieniltä englantilaispihoilta “mökeiltä”, joihin piti saada mahtumaan kaikki mahdollinen saatu, löydetty ja itse kasvatettu.

1500 –luvun Englannissa cottage gardenit olivat perinteisesti varattu pieneläimille, kuten sioille ja kanoille, ja muutamille lääkeyrteille. Ajan kuluessa mökkiläisillä oli yhä vähemmän eläimiä ja tila käytettiin sen sijaan mausteyrttien, vihannesten ja hedelmäpuitten kasvattamiseen. Kun 1800-luvulla alettiin julkaista siemenluetteloita, syntyi meidän tuntemamme cottage garden, joka on rehevä sekasotku syötäviä ja koristekasveja. Nykyisin tyylilajia tulkitaan monin eri tavoin, mutta yhä vielä puutarhaharrastajat imevät vaikutteita ympäröivästä luonnosta. Aivan samoin kuin entisajan puutarhurit siirsivät pihoihinsa luonnonkukkia ja kiviä läheisiltä niityiltä, nykypuutarhuritkin käyttävät luonnonkasveja ja paikallisia materiaaleja. Parhaat cottage gardenit korostavat luonnonmukaisuutt, kukat kurkkivat aitojen yli, köynnökset kiipeilevät pitkin muureja ja yrtit työntyvät esiin laattojen lomista. Kasvien tiivis sijoittelu vähentää kitkemistä, ja kuitenkin tuntuu siltä, että aina löytyy tila vielä yhdelle. Huolellinen suunnittelu ja kasvien kasvutavan ymmärtäminen ovat avainasemassa luotaessa tunnelmaa, joka on ennemminkin runsas kuin sekava. Myös itsestään kylväytyvät yksi- ja kaksivuotiset kasvit ovat tärkeitä, ne luovat sitä kodikasta satunnaisuutta, jota ei voi saavuttaa, jos istuttaa kasvit selkeisiin riveihin.

Cottage garen kasvit

Kukat ovat olennaisia, lehdistö ei. Ei ole cottage gardenia ilman sellaisia luonnonkasveja ja vanhoja suosikkeja kuten neilikat, orvokit, ruusut, iirikset, pionit, klematikset, keijunkukat, tuoksuherneet, kurjenpolvet, kielot, kellokukat, ukonhatut, harsokukat, kaunosilmät, jouluruusut ja päivänkakkarat. Luotettavia itsestään kylväytyviä ovat nukkapähkämö, leimukukat, salkoruusut, unikot, akileijat, sormustinkukat, kärsämöt, lemmikit, koristetupakat, kosmoskukat, Vuorikaunokki ja neidonkukat.
Vihannekset kuuluvat cottage garenin peruskasveihin. Köynnöstävät pavut, herneet ja kurpitsat sopivat mainiosti kasvamaan erilaisten tukien varassa.
Hedelmäpuut erottavat cg:n muista puutarhatyyleistä. Pensasmustikat näyttävät viehättäviltä reunuskasveina. Helppohoitoiset omenapuut tai päärynäpuut sopivat aitojen ja muurien vieruksille. Mansikoita voi istuttaa koristeellisiin ruukkuihin.
Yrttejä kasvatettiin aikoinaan lääkinnällisiin tarkoituksiin, nykyisin enimmäkseen kauneutensa, tuoksunsa ja makunsa tähden. Mintut, timjamit ja ruohosipulit rehottavat ruukuissa keittiön oven vieressä. Laventeli, tuoksuvat kurjenpolvet, salviat ja hopeayrtit (santolina) tuovat vaihtelua kukkapenkkeihin. Hopeakäpälän, keltaisen ajuruohon ja meiramin lehdistö näyttää kauniilta ruukuissa yhdessä kesäkukkien kanssa.

Cottage gardenit eivät ole huomiotaherättävien rakennelmien ja koristeaiheitten oikeita paikkoja. Kiinnitä sen sijaan huomiota niihin hienon hienoihin perinteisiin keinoihin, joilla syntyy puutarhan rento ja yksinkertainen tyyli.
Polkuja käytetään tilan jäsentämiseen. Vanhoissa puutarhoissa pääkulkuväylä johti suoraan talon etu- ja takaovelle puutarhan ollessa asuintilojen luonteva jatke. Sivupolut kiertelivät ympäri puutarhaa. Ellet halua puutarhaasi suoria polkuja, istuta kasveja kulkutien reunoille siten, että ne leviävät poluille jättäen kuitenkin riittävästi tilaa kululle. Hyviä päällysteitä cottage gardenin käytäville ovat laatat, tiilet, sora ja nurmiheinä.
Entisaikoina ruukut ryhmiteltiin sisäänkäynnin viereen ja ikkunalaudoille. Saviruukut olivat yleisiä, mutta on mahdollista käyttää myös sinkkiastioita, tynnyrinpuolikkaita, koreja ja pesusoikkoja. Rakennelmien ja kasvitukien pitää olla yksinkertaisia. Vanhaan tyyliin kuului myös erilaisia pieniä suojia eläimille, työkaluille ja puutarhan tuotteille, myös nykyisin kasvihuoneet ja kylmälavat kuuluvat asiaan.
Koristeelliset yksityiskohdat kuten mehiläispesät, aurinkokellot, kyyhkyslakat ovat kaikuja cottage gardenin menneisyydestä. Ja penkki sisäänkäynnin vieressä kuuluu ilman muuta asiaan.
Aitojen tehtävänä oli ennen vanhaan pitää kotieläimet poissa puutarhasta, osoittaa rajoja ja suojata yksityisyyttä. Saman tehtävän ne täyttävät nykyisinkin. Mahdollisia vaihtoehtoja ovat lauta-aidat, muurit ja pensasaidat, jotka voidaan muodostaa istuttamalla puita ja erilaisia lehtipensaita tai havukasveja. Lähde: Puutarha.net

Lunta on tosiaan paikoittain vielä metri. Eli tässä on hyvää aika pohtia miten mun puutarhani muutetaan cottage gardeniksi.